GOTS is de afkorting van Global Organic Textiles Standard. Als textiel is voorzien van het GOTS-label dan betekent dit dat minstens 70 procent van de gebruikte vezels (zowel plantaardig als dierlijk) afkomstig zijn uit biologische landbouw of biologische veeteelt. Daarbij wordt geen chemische of kunstmatige gewasbeschermers en kunstmest gebruikt. De overige 30 procent mag bestaan uit conventioneel verbouwde maar gentech-vrije natuurlijke vezels, als linnen en hennep. Conventionele katoen en angorawol worden buiten deze 30 procents-regeling gehouden: die moeten altijd biologisch worden geteeld.

Daarentegen worden onder bepaalde voorwaarden en tot op zekere hoogte wel gerecyclede kunstvezels geaccepteerd. Een product of stof mag onder de GOTS-standaard pas "organic" of "biologisch" worden genoemd als het voor minstens 95 procent is gemaakt van vezels uit biologische landbouw. In alle andere gevallen moet duidelijk zijn aangegeven dat het is "gemaakt met" biologische vezels.

Behalve de overwegend biologische herkomst van de vezels garandeert GOTS ook dat het product "eerlijk" is gemaakt: dat wil zeggen dat de omstandigheden in de fabrieken of ateliers in orde zijn, dat de arbeiders fatsoenlijk worden betaald, en dat er geen kinderarbeid aan te pas komt.

Om de "wildgroei" van certificeringen tegen te gaan, zal dit label in de toekomst veel keurmerken gaan vervangen. Afgezien van de vooral in Duitsland gehanteerde IVN-certificering is GOTS op dit moment de strengste standaard waarbij de teelt van de grondstoffen, de productiewijze en fair trade aspecten gecontroleerd worden.

Ecotex is een GOTS-gecertificeerde webwinkel. Het certificaat van Ecotex (Ecological Textiles) vindt u hier.