textiel verven met plantaardige verfstoffen

Ontdek onze natuurlijke plantaardige verfstoffen waarmee je op een eenvoudige, veilige en milieuvriendelijke manier stoffen van katoen, linnen, wol of zijde kan kleuren. Natuurlijke kleurstoffen zijn het alternatief voor synthetische kleurstoffen. Wereldwijd zijn er tal van planten waarmee geverfd kan worden, waaronder ook veel soorten die inheems zijn in Europa. Denk maar aan meekrap, wouw, noot, of galappels. Intense en felle kleuren worden met deze kleurstoffen doorgaans niet bereikt, maar ze geven wel een rijker kleurenbeeld dan synthetische kleuren.
Deze verfstoffen zijn op de eerste plaats bedoeld om stoffen mee te verven, maar ook tasjes van onbewerkte katoen zijn bijvoorbeeld mogelijk. Het oververven van kledingstukken met deze verfstoffen raden we niet aan.


Textielverf in twaalf kleuren

Plantaardig roodtinten verven met meekrap

Natuurlijk roze verven met cochenille

Plantaardig geel verven met wouw

Oranje-geel verven met meekrap en wouw

Plantaardig verven met walnoot

Plantaardig verven met catechu

Plantaardig verven met vlierbes

Plantaardig verven met indigo

Plantaardig verven met galappels

Plantaardig verven met groene planten


Plantaardige kleuren zijn mooier!


Wanneer mensen zijn begonnen met het kleuren van hun kleding is niet meer te achterhalen, maar het gebruik is duizenden jaren oud. Tot in de negentiende eeuw de synthetische verfstoffen werden uitgevonden, werd textiel bijna uitsluitend geverfd met kleurstoffen die uit planten werden gewonnen.
Synthetisch verven (mits milieuvriendelijk) heeft bepaalde voordelen: het is efficiënter, goedkoper, en het kost geen landbouwgrond. Op esthetisch vlak leggen de synthetische verfstoffen het echter af tegen de plantaardige. Plantaardige kleuren zijn sprankelender, levendiger en rijker. Daar is een verklaring voor. In tegenstelling tot synthetische kleurstoffen, die altijd bestaan uit slechts één kleurende molecule, zijn plantaardige kleurstoffen namelijk altijd het resultaat van de synergie van meerdere in de plant aanwezige kleurstoffen, soms zelfs van uiteenlopende chemische groepen en van (bijna) kleurloze substanties. Anders gezegd: synthetische verfstoffen geven een vlakker kleurenbeeld, terwijl de kleur bij plantaardige verfstoffen is opgebouwd uit meerdere componenten wat zorgt voor een rijker kleurenbeeld.