Hennep

Hennep wordt vaak geassocieerd met harde en ruwe producten als touw maar er zijn veel meer toepassingen, ook in de kledingindustrie. Volgens sommige schattingen zou hennep tot in de jaren 1820 zijn toegepast in circa 80% van de kleding. Dat eindigde met de opkomst van de kunstvezels en het in de ban doen van de hennepteelt in het kader van antidrugswetgeving. Maar met de groeiende behoefte aan duurzaam geproduceerde textielvezels komt hennep opnieuw in beeld. Logisch ook, want hennep voelt prettig aan en heeft een bijzondere uitstraling.

ENKELE REDENEN OM TE KIEZEN VOOR HENNEP

 

1. HENNEP WORDT MILIEUVRIENDELIJK GETEELD

Hennep is een plant met slechts weinig natuurlijke vijanden. Insecticiden of pesticiden worden daarom niet gebruikt door henneptelers. Daarnaast groeit de plant zo snel (in enkele maanden kan hij ongeveer vier meter hoog worden) dat onkruid geen kans krijgt. Hennep heeft weinig of geen meststoffen nodig, en is zuinig met water. De plant staat juist bekend als een natuurlijke bemester en wordt daarom vaker ingezet bij wisselteelt, om de voedingsstoffen in de bodem weer op peil te krijgen.

2. HENNEP IS STERK

Waarschijnlijk is het de sterkste plantaardige vezel. Wist je dat de eerste spijkerbroeken door Levi Strauss van hennep werden gemaakt? Om te demonstreren hoe sterk ze waren, spande Strauss zo'n broek tussen twee paarden en liet die elk een andere kant op trekken. De broek gaf geen krimp. Lange tijd stond deze trektest afgebeeld op het logo van het spijkerbroekenmerk. Ook tegenwoordig wordt hennep gewaardeerd om die sterkte, niet alleen in de mode maar ook in andere toepassingen.

3. HENNEP IS VOLLEDIG AFBREEKBAAR

Hennep is een geheel natuurlijke vezel, die snel afbreekt. Is je kledingstuk versleten dan zou je het bij wijze van spreken in de grond kunnen begraven en zou het snel afbreken. Mits er natuurlijk ook milieuvriendelijke kleurstoffen zijn toegepast, wat overigens wel gebruikelijk is.

4. HENNEP HEEFT EEN APARTE LOOK

Hennep ziet er apart uit en is wat dat betreft te vergelijken met linnen. Het is nog steeds niet heel gemakkelijk om van hennep een superfijne vezel te maken, zoals dat met katoen wel kan. Hennep is dus nog altijd een iets grovere en ook zwaardere vezel. Maar juist dat verleent hennep ook zijn typische charme. Om die reden was Giorgio Armani bijvoorbeeld een liefhebber van het materiaal en wordt hennep kleding vaak in verband gebracht met een relaxte lifestyle.

5. HENNEP VOELT KOEL AAN

Hennep is samen met linnen een ideale vezel om zomerse kleding van te maken, omdat het comfortabel en koel aanvoelt. Daarnaast is hennep ook anti-bacterieel en huidvriendelijk. Ook voor mensen met een gevoelige huid is kleding van hennep prettig om te dragen. 


Hoe verzorg je hennep kleding?

Vroeger werd hennep vooral gebruikt in geweven stoffen. Tegenwoordig wordt het materiaal echter steeds meer toegepast in gebreide artikelen, ook wel jerseys genoemd. Dat vraagt om een voorzichtige verzorging.

Enkele tips!

Een kenmerk van jerseys is dat er in vergelijking met geweven stoffen, veel rek op zit. Hennep is echter een zogenoemde bastvezel, die van nature minder elastisch is dan bijvoorbeeld katoen. Een minder elastische vezel in een techniek die eigenlijk om elasticiteit vraagt kan er toe leiden dat kleding gaat vervormen, en te wijd wordt. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

1. Gebruik een fijnwasprogramma, wassen op 30 graden

2. Gebruik nooit een droogtrommel maar laat de kleding aan de lucht drogen. Hang het kledingstuk niet op, maar laat het bij voorkeur liggend drogen (op een wasrek).

3. Trek het kledingstuk als het droog is op de strijkplank in vorm.