Hennep

Hennep is sterk, wordt geteeld zonder pesticiden, gebruikt weinig water, en draagt in de zomer heerlijk koel. Wauw!

Hennep is een van de meest duurzame vezels: de plant groeit snel, gebruikt weinig water en heeft nauwelijks natuurlijke vijanden. Hennep kan in enkele maanden tijd tot wel vier meter hoog groeien waardoor onkruid weinig overlevingskansen heeft. Voor zover ons bekend worden in de hennepteelt daarom geen bestrijdingsmiddelen toegepast.

Hennep levert een sterke vezel, waar al duizenden jaren kleding van wordt gemaakt. Levi Strauss maakte zijn eerste spijkerbroeken van dit materiaal. Het allerbelangrijkste is dat hennep prettig draagt. In de zomer is het verrassend koel, vergelijkbaar met linnen, en in de winter houdt het je aangenaam warm. Een andere eigenschap van hennep is dat de stoffen die ervan zijn geweven (vooral natuurlijk de lichtere kwaliteiten) snel kreuken. Dan gaat het vooral over hemden of jasjes, niet over de zwaardere stoffen die worden gebruikt voor het maken van broeken. De een ziet daar de charme van, de ander vindt het maar niets. De gebreide hennep-stoffen (jerseys) zijn echter kreukvrij.
Hennep is dus een duurzame vezel en zeer geschikt om kleding van te maken, maar toch wordt er door de kledingindustrie nog maar een beperkt gebruik van gemaakt. Dat komt vooral omdat de productie arbeidsintensief is, en daardoor relatief duur. Vaak wordt hennep om die reden gemengd met (goedkopere) biologische katoen. Een andere reden waarom hennep soms wordt gemengd met biokatoen is dat pure hennep nogal zwaar is.
 
Biologische hennep met een GOTS certificering voor de kledingindustrie, komt voor zover wij weten niet voor. Er is wel gecertificeerde biologische hennep, maar die wordt alleen gebruikt om er spijsolie van te maken. De merken die veel hennep gebruiken, wijzen er op dat de productie sowieso al quasi-biologisch geschiedt (zonder bestrijdingsmiddelen) en dat een certificering de stof nog duurder zou maken. Kijk <<HIER>> voor hennep kleding.