Wol: een puur natuurproduct

Wol is 'ademend' en draagt daardoor comfortabel en aangenaam aan je voeten, niet te warm en niet te koud. Wol die direct op de huid wordt gedragen helpt bij het handhaven van een gezonde temperatuur en vochtbalans. Dit zijn voor iedereen prettige eigenschappen, maar vooral ook voor mensen met een gevoelige huid. Daarnaast is wol een natuurlijk materiaal dat volledig biologisch afbreekbaar is.
Is het winter? Dan is een paar wollen sokken zeker een must-have! Wol heeft bijzonder goede isolerende eigenschappen en houdt warmte daardoor goed vast. Maar ook ’s zomers kunnen wollen sokken een aanrader zijn vanwege hun ademende eigenschappen, comfort en hoge vochtopname-capaciteit. Kies ’s winters voor dikker gebreide sokken en ’s zomers voor een dunnere kwaliteit.

Wol is huidvriendelijk

Wol bestaat uit keratine, een proteïne die sterk lijkt op menselijk haar en die daarom ook goed wordt verdragen. Ook door mensen die wél gevoelig zijn voor katten- of hondenhaar. Meestal gaat het bij dat laatste om een gevoeligheid voor huidschilfers en speeksel dat op deze haren zit, iets wat bij schapenwol niet voorkomt. Wel is het zo dat wol kan prikken en dat sommige mensen daar beter tegen kunnen dan andere. Het prikken van wol heeft te maken met de fijnheid ervan: hoe fijner de wol hoe minder hij prikt.

Combinaties met andere materialen

Wol heeft meerdere kenmerkende eigenschappen, die goed van pas kunnen komen in speciale situaties als kou in de winter, of juist klamme voeten in de zomer. Toch wordt wol soms gecombineerd met andere vezels met weer andere eigenschappen. Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld wol met katoen of wol met zijde, om extra zachtheid en gladheid toe te voegen.

Biologische wol? Hoe werkt dat?

Biologische wol is afkomstig uit biologische schapenhouderij. Daarbij krijgen schapen alle bewegingsvrijheid en worden ze niet preventief met chemische middelen tegen bijvoorbeeld luizen of andere parasieten. De in Australië nog voorkomende en omstreden praktijk van het mulesing is in biologische schapenhouderij verboden.
Het GOTS-certificaat is niet alleen een verzekering dat de wol afkomt van biologische schapenhouderijen maar ook dat er in het verdere productieproces (zoals het kleuren, maar ook het wasbaar maken) niet is gewerkt met schadelijke chemische stoffen.