Sensitive

Ondergoed en nachtkleding voor dames. Steeds meer mensen ontwikkelen een allergie op kleurstoffen. Deze artikelen zijn gemaakt van ongeverfde biologische katoen of biologische wol en daarmee extra huidvriendelijk.


Tailleslip van biologische katoen

Damesonderhemdje van biologische katoen

Dameshemdje van biologische wol en zijde

Nachthemd van biologische katoen in retro-stijl

Damesshirt van biologische katoen

Naturelkleurige BH van biologische katoen

Naturelkleurige tanktop van biologische katoen

Tangaslip van biologische katoen

Naturelkleurige shorts van biologische katoen

Naturelkleurige slip van biologische katoen

Witte slip van biologische katoen

Damesshirt van biologische katoen in naturelkleur

Lange damesonderbroek


Kleurstoffen in kleding

Steeds meer mensen blijken allergisch voor kleurstoffen waarmee kleding wordt geverfd. Omdat ondergoed direct op de huid wordt gedragen, is het belangrijk dat dit huidvriendelijk is geproduceerd. Al het ondergoed in de collectie van Ecotex is GOTS-gecertificeerd. Dat betekent onder andere dat in de productie geen hulpmiddelen of chemicaliën mogen worden gebruikt die bekend staan als allergeen. Worden ze wél gebruikt, dan mogen deze kleren het GOTS-label niet dragen. Een paar feiten over kleurstoffen:

  • Synthetische kleurstoffen werden pas in de negentiende eeuw uitgevonden. Mensen verven hun kleding al duizenden jaren, maar dat gebeurde tot die tijd alleen met natuurlijke kleurstoffen, meestal van plantaardige herkomst.
  • Ook in GOTS-gecertificeerde kleding worden over het algemeen synthetische kleurstoffen gebruikt. Die moeten dan wel voldoen aan de eisen op het gebied van milieu- en huidvriendelijkheid.
  • In Europa werden textielververs al voor het jaar 2000 gebonden aan strikte milieuregels. In Azië, waar veel productie plaatsvindt, is dat niet overal het geval. Greenpeace toonde in 2011 met de detox my fashion-campagne aan dat er soms wordt gewerkt met giftige stoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren en tot huidproblemen kunnen leiden. Overigens komen die stoffen tijdens het wassen van de kleding ook hier in het oppervlaktewater terecht.