gevoelige huid

ENKELE TIPS ALS JE HUIDVRIENDELIJK ONDERGOED ZOEKT


Het kiezen van huidvriendelijk ondergoed is nog niet zo gemakkelijk. Waar zou je op kunnen letten? 

  • Kies altijd voor natuurlijke materialen, want duurzaam en huidvriendelijk gaan samen. Veel huidproblemen lijken verband te houden met synthetische vezels, en het lijkt er ook steeds meer op dat kunstvezels allergieën veroorzaken. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat synthetische textiel een belangrijke oorzaak is van de micro-plastics: microscopisch kleine plasticdeeltjes die door het wassen in het oppervlaktewater belanden, maar heel langzaam afbreken en een bedreiging lijken te vormen voor het maritieme leven.
  • Als je er zeker van wilt zijn dat de materialen waarvan je onderkleding is gemaakt schoon en veilig zijn, kijk dan of er een GOTS- of IVN-certificering aan is gekoppeld. Je bent er dan zeker van dat de materialen waarvan je kleding is gemaakt écht biologisch zijn. Niet alleen de katoenplant is dan biologisch geteeld, maar ook het verdere productieproces is milieuvriendelijk. Staat op een verpakking dat je kleren zijn gemaakt van biologische katoen, maar ontbreekt het GOTS- of IVN-label, dan kan het bijvoorbeeld nog altijd zijn dat bij het verven zware metalen worden gebruikt, dat de wol met chloor wasbaar is gemaakt of dat de katoen met milieu-onvriendelijke middelen is gebleekt.
  • Let op: soms beklemtonen fabrikanten of winkels dat een product is gemaakt met GOTS-gecertificeerde katoen, maar ontbreekt op die kleding het GOTS-logo. Dat betekent dat de kleding zelf niet gecertificeerd is en het kán betekenen dat de biologische katoen in latere productiefases is behandeld met technieken of middelen die volgens GOTS niet door de beugel kunnen.
  • Toch mag ook in GOTS gecertificeerd ondergoed elastaan worden verwerkt, al is dit beperkt tot een maximum van vijf procent. Eigenlijk is dat een toegeving aan de producenten, die daardoor ondergoed kunnen maken dat net als het ‘conventionele’ ondergoed een beetje stretch heeft, iets dat door veel consumenten op prijs wordt gesteld. Het draagt immers bij aan de pasvorm en aan het draagcomfort.
  • Al met al betekent dit dat je, als je een erg gevoelige huid hebt, tóch moet blijven letten op de samenstelling. Ook als de kleding GOTS-gecertificeerd is. Om het je gemakkelijker te maken hebben we ongebleekte en ongeverfde onderkleding bijeengezet onder de noemer ‘Sensitive’.