Hennep


Hennep (Cannabis sativa) wordt vaak geassocieerd met harde en ruwe producten als touw maar er zijn veel meer toepassingen, ook in de kledingindustrie. Volgens sommige schattingen zou hennep tot in de jaren 1820 zijn toegepast in circa 80% van de kleding. Dat verminderde sterk door de mechanisering van de katoenspinnerij, later door de opkomst van de kunstvezels en door antidrugswetgeving. Door de groeiende behoefte aan duurzaam geproduceerde materialen en doorkomt hennep opnieuw in beeld. Logisch ook, want hennep voelt prettig aan en heeft een bijzondere uitstraling.

Textiel van hennep wordt gemaakt uit de stengels van de plant, het is een bastvezel. Europese wetgeving heeft bepaald dat in de 'industriƫle' hennep die hiervoor wordt geteeld niet meer dan 0,2% THC mag zitten, het psycho-actieve stofje dat wordt gebruikt in drugs of in cannabis voor psycho-actieve doeleinden.
Hennep is een plant met slechts weinig natuurlijke vijanden. Insecticiden of pesticiden worden daarom niet gebruikt in de teelt. Daarnaast groeit de plant zo snel (in enkele maanden kan hij ongeveer vier meter hoog worden) dat onkruid geen kans krijgt. Hennep heeft weinig of geen meststoffen nodig, en is zuinig met water. De plant staat juist bekend als een natuurlijke bemester en wordt daarom vaker ingezet bij wisselteelt, om de voedingsstoffen in de bodem weer op peil te krijgen.

Waarschijnlijk is hennep de sterkste plantaardige vezel. Wist je dat de eerste spijkerbroeken door Levi Strauss van hennep werden gemaakt? Om te demonstreren hoe sterk ze waren, spande Strauss zo'n broek tussen twee paarden en liet die elk een andere kant op trekken. De broek gaf geen krimp. Lange tijd stond deze trektest afgebeeld op het logo van het spijkerbroekenmerk. Ook tegenwoordig wordt hennep gewaardeerd om die sterkte, niet alleen in de mode maar ook in andere toepassingen.

Hennep ziet er apart uit en is wat dat betreft te vergelijken met linnen. Het is nog steeds niet heel gemakkelijk om van hennep superfijne garens te maken, zoals dat met katoen wel kan. Deze relatieve stugheid leidt er ook toe dat een geweven kledingstuk van hennep (net als linnen) snel kreukt. Maar juist dat verleent hennep ook zijn typische charme. Om die reden was Giorgio Armani bijvoorbeeld een liefhebber van het materiaal en wordt hennep kleding vaak in verband gebracht met een relaxte lifestyle.
Voor het maken van kleding wordt hennep regelmatig gemengd met katoen. Dit maakt het eindproduct lichter van gewicht, en ook soepeler. Een blend van hennep en katoen is bijvoorbeeld gemakkelijker te verwerken tot gebreide stoffen (jerseys). Daarnaast blijven in zo'n menging de natuurlijke eigenschappen van hennep (bijvoorbeeld dat het koel aanvoelt) in stand. Niet onbelangrijk is ook dat de prijs hierdoor lager blijft.