RELAXEN IN NATUURLIJKE KLEUREN


Onze nieuwe relaxbroeken en hoodies, van biologische katoen en plantaardig geverfd. Een absolute must voor fans van natuurlijke kleding. Want wat is het fijn om na een vermoeiende werkdag comfortabele vrijetijdskleding aan te trekken, gemaakt van zachte materialen.

Deze nieuwe relaxkleding is uitsluitend geverfd met 100% natuurlijke kleurstoffen: 100% milieuvriendelijk, zonder synthetische hulpstoffen en volledig biologisch afbreekbaar, zonder pesticiden of andere schadelijke stoffen. Dit is ecologische kleding in optima forma.

In de natuur zijn tal van kleurstoffen voorhanden die het mogelijk maken om kleding te verven. In tegenstelling tot synthetische verfstoffen, in feite olie-derivaten, zijn plantaardige verfstoffen reproduceerbaar en volledig afbreekbaar. Het kleurenpalet dat met plantaardige verfstoffen bereikt kan worden is bijna oneindig, en gaat van zachte roodtinten tot krachtige blauwtinten en zelfs zwart.

Twee kleurstoffen

Deze exclusieve relaxkleding is geverfd in twee kleuren, 'Pistache' en 'Strawberry Cream'.

  • Pistache: deze kleur wordt gewonnen uit de Terminalia Chebula, een met name in India veel voorkomende boom. Terminalia Chebula kan tot 25 meter hoog worden en produceert olijfvormige vruchtjes die 3-5 cm. lang worden. De kleurstof wordt gewonnen uit de velletjes en het pulp van de vruchten. Afhankelijk van de voorbereiding van het te verven doek (gebeitst of niet) kunnen meerdere tinten worden bereikt, van beige tot zwart. India is de belangrijkste producent, daarnaast groeit de boom ook in Sri Lanka, Birma, Indochina en Zuid-China.
  • Strawberry Cream: de rode kleurstof wordt gewonnen uit de Rubia Cordifolia, ook wel Indische meekrap of munjeet genoemd, een plant die met name veel voorkomt in de uitlopers van het Himalayagebergte, in Noord-India, de streek van Darjeeling, Bhoetan en Tibet. Net als bij de Europese varianten wordt de kleurstof vooral gewonnen uit de wortel, maar in Bengalen (Bangladesh) zijn er ook soorten waarvan de houtachtige stengels werden gebruikt. De plant was al in de Oudheid bekend om zijn verfkracht en werd sinds die tijd tot in de tweede helft van de 19de eeuw geteeld om die eigenschap.

Met deze natuurlijke materialen kan een fraai kleurenpalet worden bereikt. In deze kleding zijn niet de kledingstukken in hun geheel geverfd (een zogenoemde 'garment dye') maar de garens. Die zijn vervolgens verder verwerkt tot gebreid doek (jersey) en vervolgens tot kleding. De artikelen zijn GOTS-gecertificeerd, dus natuurlijk, duurzaam, ecologisch en fair over de gehele linie.

Plantaardig verven - een traditie van duizenden jaren

Het verven met plantaardige materialen gaat tot ver voor onze jaartelling terug, en is misschien bijna zo oud als het ontstaan van kleding. Men kan zich voorstellen dat ooit iemand langs een bes of een plant is gekomen die per ongeluk kleur afgaf op een kledingstuk en dat vandaar verder is geëxperimenteerd. 

Niet met alle planten kan goed worden geverfd, van de kleurstoffen wordt een zekere lichtechtheid en wasechtheid verwacht. Dat betekent dat de kleuren niet te snel mogen afnemen door wassen of zonlicht. Al duizenden jaren geleden werd ontdekt welke kleurstoffen wel, en welke niet geschikt waren en welke kleurstoffen lang 'houden'. Zo is het mogelijk dat op de doeken waar mummies in werden gewikkeld vaak nog steeds kleuren zichtbaar zijn.\

Tot in de negentiende eeuw werd uitsluitend met plantaardige verfstoffen gewerkt. Heel af en toe werden ook verfstoffen van dierlijke herkomst (bijvoorbeeld de purperslak of bepaalde schildluizen) gebruikt. Met de uitvinding van synthetische verfstoffen kwam daar echter een einde aan. Synthetische verfstoffen zijn gemakkelijker op grote schaal te produceren, en derhalve ook goedkoper. Mede door de synthetische kleurstoffen is de textielindustrie echter een van de meest vervuilende industrieën ter wereld geworden. In Europa is door wetgeving stevig de rem gezet op het gebruik van verfstoffen die schadelijke, soms giftige bestanddelen bevatten. Maar uitgerekend in landen in Zuid-Azië, waar een groot gedeelte van de productie plaatsvindt, is bijvoorbeeld het gebruik van zware metalen in de ververijen nog schering en inslag, met een bijna permanente vervuiling van het oppervlakte- en grondwater als gevolg. Geschat wordt dat wereldwijd tussen de 17-20% van de milieuvervuiling een gevolg is van kleurstoffen en andere hulpmiddelen in de textielindustrie.

De renaissance van het natuurlijk verven

Tegenwoordig beleeft het natuurlijk verven een wedergeboorte. Ook de minder schadelijke synthetische kleurstoffen zijn uiteindelijk oliederivaten, en niet biologisch afbreekbaar. Plantaardige verfstoffen zijn niet alleen 100% afbreekbaar, voor de aanmaak is bovendien minder water nodig en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt.

Bovendien leidt het geen twijfel dat natuurlijke kleuren mooier zijn. Wil je zelf aan de slag met natuurlijke verfstoffen, klik dan op de onderstaande button.