denim van ecotex

DENIM, JEANSSTOFFEN EN SPIJKERSTOF VAN BIOKATOEN MET HENNEP

Wanneer we aan denim denken, denken we vaak automatisch aan een spijkerbroek of een jeans. Deze twee begrippen zijn in de loop van de geschiedenis met elkaar verbonden geraakt, maar dit betekent niet dat ze hetzelfde zijn. In de huidige textielindustrie worden allerlei kledingstukken gemaakt van denim. Denk aan jeans, maar ook jassen, blouses en shirts.


WAT IS DENIM?

Een van de belangrijkste kenmerken van de klassieke denim is dat deze geweven stof is gemaakt in een zogenaamde keperbinding, ook twill of serge genoemd. Met een 'binding' wordt de manier bedoeld waarop de lengtedraden (kettinggarens) en de dwars daarop lopende inslaggarens elkaar kruisen. Bij een keperbinding gaat een inslaggaren altijd onder twee of meer kettinggarens door (1 onder, 2 over). In het weefsel ontstaat daardoor een kenmerkende diagonale lijn.

Een ander kenmerk van de denim is dat de kettinggarens blauw worden geverfd en de dwars daarop lopende inslaggarens wit of naturelkleurig zijn. In een spijkerbroek zie je dus vooral de blauw geverfde kettinggarens. Behalve als je je spijkerbroek binnenste buiten draait, dan zie je vooral de ongeverfde inslaggarens. Voor- en achterkant zien er dus heel anders uit. Daarnaast is aan de achterkant ook heel goed de al genoemde diagonale structuur van de keperbinding zien.

Op zoek naar een spijkerbroek? Kijk dan hier:

HERENBROEKEN

SERGE DE NIMES

Ondanks dat het niet duidelijk is wanneer de term denim voor het eerst gebruikt werd, is de oorsprong van het materiaal terug te leiden naar de Zuid-Franse stad Nîmes. Het woord denim zou dan niets anders zijn dan een samentrekking van ‘serge de Nimes’ (serge uit Nimes).

Van oorsprong werd denim gemaakt van hennep, een sterke en stevige stof. Deze kwaliteiten had denim ook nodig, want het was op de eerste plaats bedoeld om er werkkleding van te maken.

De eerste die denim echt ging produceren was de Duits-Amerikaanse fabrikant Levi Straus. Straus had een winkel waarin hij producten verkocht voor onder andere tenten, maar al snel begon hij samen met een van zijn klanten aan de productie van jeans. Dit gebeurde in Amerika tijdens de ‘Gold Rush’ in 1853. Straus is nu bekend van het merk ‘Levi’s’ welbekend van (ja-hoor) spijkerbroeken. Deze jeans waren, vanwege de stevigheid, erg gewild bij goudzoekers in Californië en arbeiders die daar werkten aan de aanleg van spoorwegen.

DE STUNT VAN LEVI STRAUSS

Om aan te tonen hoe sterk zijn broeken waren bedacht Straus een stunt. Daarvoor spande hij een broek tussen twee paarden die hij elk in een andere richting liet trekken en... de broek hield het. Straus liet een tekening van de gebeurtenis maken en daarmee was een van de beroemdste logo's uit de kledinghistorie geboren.

Later vroeg Straus patent aan op deze denim jeans en bracht hij deze voor iedereen op de markt. Inmiddels is de met indigo blauw geverfde jeans wereldwijd het meest gedragen kledingstuk. Een bijzonder neveneffect was dat blauw mede daardoor in de westerse wereld veruit de populairste kleur werd.

Nadat denim werd overgenomen in de algehele textielindustrie werd de hennep snel vervangen door katoen. In de huidige textielindustrie zie je het gebruik van hennep in denim soms weer terugkomen door de vraag naar duurzamere producten en de groeiende populariteit van hennep.

RAW EN WASHED

Zoals je misschien herkent van je eigen jeans, zijn er verschillende soorten denim. Een belangrijk onderscheid is dat tussen 'raw' en 'washed' denim, met andere woorden: ruwe en gewassen denim. Omdat de raw denim niet is gewassen, is deze donkerder en ook stugger. Je moet er van houden, maar volgens de liefhebbers leeft raw denim als het ware met je mee. Hoe langer je zo'n artikel draagt, hoe duidelijker plooien en vormen zichtbaar worden, die dan zijn gevormd naar het lichaam van de drager. Bij washed denim is dat effect veel minder zichtbaar. Washed denim is minder stug maar ook lichter van kleur.

In de denims wordt er tegenwoordig ook weer steeds vaker gewerkt met hennep, onder andere vanwege de toenemende vraag naar duurzame natuurlijke materialen. Ook bij Ecotex vind je denims die zijn gemaakt uit een menging van biologische katoen en hennep.

Op zoek naar denimstoffen? Kijk dan hier: