Aran Sweater van merinowol

Aran Woollen Mills
AW_B460
Nieuw
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer
  • Specificaties

Ierse Aran Sweater van merinowol met een brede kraag

Ierse trui van honderd procent merinowol, met een kenmerkend Aran kabelmotief.

Een damestrui van honderd procent wol, zonder elastaan in een vergrijsde lichtbeige kleur. De trui is gemaakt in Ierland in een breierij die vlak bij de Ierse Zee is gevestigd en die de traditie van de beroemde Aran Sweaters voortzet. Kenmerkend voor de oude brei-nijverheid op de Aran Islands (voor de westkust van Ierland) zijn de kabelmotieven, die ook in deze trui terugkeren. De kraag en de boorden aan de mouwen en aan de onderkant zijn gebreid in een contrasterend vlechtmotief. Opvallend is verder de modische brede hals. Aan de zijkant (tussen voor- en achterpand) is een splitje aangebracht.

  • Honderd procent wol
  • Kabelmotief
  • Contrasterende boorden

Aran Sweaters

De naam van de Ierse breierij Aran Woollen Mills waar deze gele trui is gemaakt, verwijst naar de Aran Islands, een eilandengroep voor de Ierse westkust. Daar werd in de negentiende eeuw begonnen met het breien van typische kabeltruien of truien met ingebreide Keltische motieven. Gezegd wordt dat deze motieven verwezen naar de visserij: ze stonden bijvoorbeeld symbool voor veiligheid of een goede vangst. De oorspronkelijke Aran Sweaters werden gemaakt van ongeverfde en ongewassen wol die nog veel lanoline (wolvet) bevatte, en die de truien waterafstotend maakte. Traditioneel zou iedere vissersfamilie een eigen kabelmotief hebben gebruikt om drenkelingen gemakkelijker te kunnen identificeren aan de hand van hun kleding.
De moderne truien worden niet meer gemaakt met de inheemse wol maar met zachtere merinowol.

Draagcomfort

Deze trui is gemaakt van merinowol, de wol van het merinoschaap. Het is een beetje hoe je er tegenaan kijkt, maar door velen wordt merinowol als de beste kwaliteit beschouwd. De dikte van wol wordt gemeten in micrometer (micron), en hoe fijner de vezel (hoe geringer de micrometer) hoe zachter de wol. Merinowol heeft vaak een micronage van minder dan 20, wat duidt op een zachte kwaliteit. Ter vergelijking, een mensenhaar heeft een gemiddelde dikte van meer dan 50 micron.
Wol zorgt voor een balans tussen lichaamstemperatuur en omgevingstemperatuur en wordt daarom ook wel een 'ademend' materiaal genoemd. De vezel heeft een groot isolerend vermogen, kan veel vocht opnemen zonder klam aan te voelen, is vuilafstotend en bijzonder elastisch.

Ecologie

Wol is een natuurlijke vezel en volledig biologisch afbreekbaar. Wol hoeft door zijn zelfreinigende vermogen niet vaak te worden gewassen, doorgaans is luchten voldoende en wollen producten gaan over het algemeen bijzonder lang mee. Omdat wol een bijzonder elastische vezel is, hoeft deze trui nooit gestreken te worden.


Honderd procent wol

Een natuurproduct, gemaakt van honderd procent wol. De gebruikte wol komt van Zuid-Amerikaanse merinoschapen, en is van een zachte en fijne kwaliteit. Kabelmotieven

Ook deze trui heeft de kabelmotieven die zo kenmerkend zijn voor de beroemde Aran Sweaters. De boorden zijn gebreid in een vlechtmotief.

Brede modische kraag

De trui heeft een brede, modische kraag die is gebreid in een vlechtmotief.

Materiaal: 100% merinowol
Kleur: lichtbeige
Fabrikant: Aran Woollen Mills