Plantaardig verven met catechu

Livos
LV_1404/14
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving

Plantaardig roodbruin verven met catechu

Met deze kleurstof kan je roodbruine tinten verven kleur

Catechu of cachou wordt gemaakt van de cachou-acacia, een kleine boom (Acacia catechu (L.f) Willd.) die van oorsprong vooral voorkomt aan de zuidkant van het Himalaya-gebergte (Pakistan, Nepal, India). Alleen het hout uit het hart van de stam en van de dikkere takken worden gebruikt om mee te verven omdat het zeer rijk is aan tannines en roodbruine kleurstoffen. De kleuren zijn extreem licht- en wasecht en zijn ook goed bestand tegen zuren.
De kleuren die ermee worden bereikt gaan van beige tot roodbruin, afhankelijk van de hoeveelheid textiel, water, kleurstof en gebruikte beitsmiddelen. Bekijk voor een overzicht van de kleuren die je met deze verfset kan bereiken op wol, zijde of katoen deze kleurkaart
Deze zak van 250 gram is geschikt om 500 tot 1.500 gram stof te verven. Dit kan gebeuren in de wasmachine of in een verfpan. Deze kleurstof is met name bedoeld voor het verven van doek dat is gemaakt van één materiaalsoort, dus bijvoorbeeld 100% katoen. Het verven van stoffen die zijn gemaakt uit meerdere materialen wordt afgeraden omdat plantaardige verfstoffen deze materialen anders 'aanverven'. Ook het oververven van kleding wordt afgeraden.
De kleurstoffen zijn verpakt in handige zakjes. De fixeerzouten zijn met de kleurstof gemengd (als je wol en zijde wilt verven) of zijn apart toegevoegd (voor katoen en linnen).
In een bijlage zijn aanwijzingen voor het verven van wol en zijde of katoen en linnen opgenomen. Deze verfinstructies met nuttige info kan je hier ook downloaden, zowel voor het verven van katoen of linnen als voor het verven van wol of zijde.

Acacia Catechu

Tekening van de Acacia Catechu, gemaakt door de Duitse arts en chemicus H.A. Kohler (1834-1879). De roodbruine kleurstof heeft een extreem hoge licht- en wasechtheid en werd vooral gebruikt om er textiel mee te verven die goed bestand moest zijn tegen water en licht, bijvoorbeeld scheepszeilen of visnetten. Catechu wordt ook gebruikt om te looien, in het Duits heet de boom 'Gerber Akazie' ('gerben' is looien).


Plantaardige kleuren zijn mooier!

Wanneer mensen zijn begonnen met het kleuren van hun kleding is niet meer te achterhalen, maar het gebruik is duizenden jaren oud. Tot in de negentiende eeuw de synthetische verfstoffen werden uitgevonden, werd textiel bijna uitsluitend geverfd met kleurstoffen die uit planten werden gewonnen.
Synthetisch verven (mits milieuvriendelijk) heeft bepaalde voordelen: het is efficiënter, goedkoper, en het kost geen landbouwgrond. Op esthetisch vlak leggen de synthetische verfstoffen het echter af tegen de plantaardige, zoals catechu. Plantaardige kleuren zijn sprankelender, levendiger en rijker. In tegenstelling tot synthetische kleurstoffen, die altijd bestaan uit slechts één kleurende molecule, zijn plantaardige kleurstoffen namelijk altijd het resultaat van de synergie van meerdere in de plant aanwezige kleurstoffen, soms zelfs van uiteenlopende chemische groepen en van (bijna) kleurloze substanties. Anders gezegd: synthetische verfstoffen geven een vlakker kleurenbeeld, terwijl de kleur bij plantaardige verfstoffen is opgebouwd uit meerdere componenten wat zorgt voor een rijker kleurenbeeld.

Gerelateerde Producten