Plantaardig verven met vlierbes

Livos
LV_1406/16
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving

Plantaardig verven van violet-tinten met vlierbes

Met deze kleurstof kan je een paarsblauwe kleur verven

Deze kleurstof wordt gemaakt van de bessen van de vlierbes (Sambucus nigra en Sambucus ebulus), die rijk zijn aan anthocyanen, kleurstoffen die in veel bloemen en vruchten voorkomen. De kleuren die ermee worden bereikt gaan van licht- tot donkerpaars, afhankelijk van de hoeveelheid textiel, water, kleurstof en gebruikte beitsmiddelen. Bekijk voor een overzicht van de kleuren die je met deze verfset kan bereiken op wol, zijde of katoen deze kleurkaart.
Deze zak van 250 gram is geschikt om 500 tot 1.500 gram stof te verven. Dit kan gebeuren in de wasmachine of in een verfpan. Deze kleurstof is met name bedoeld voor het verven van doek dat is gemaakt van één materiaalsoort, dus bijvoorbeeld 100% katoen. Het verven van stoffen die zijn gemaakt uit meerdere materialen wordt afgeraden omdat plantaardige verfstoffen deze materialen anders 'aanverven'. Ook het oververven van kleding wordt afgeraden.
De kleurstoffen zijn verpakt in handige zakjes. De fixeerzouten zijn met de kleurstof gemengd (als je wol en zijde wilt verven) of zijn apart toegevoegd (voor katoen en linnen).
In een bijlage zijn aanwijzingen voor het verven van wol en zijde of katoen en linnen opgenomen. Deze verfinstructies met nuttige info kan je hier ook downloaden, zowel voor het verven van katoen of linnen als voor het verven van wol of zijde.


Vlierbes (Sambucus Nigra)

De vlierbes komt algemeen voor in heel Europa. Er zijn aanwijzingen dat er al in het derde millennium v.Chr mee werd geverfd. Het extract wordt gemaakt van rijpe bessen, die worden gekookt. De echtheden zijn goed, en volgens sommige verversrecepten kan met vlierbes zelfs bijna zwart worden geverfd.


Plantaardige kleuren zijn mooier!

Wanneer mensen zijn begonnen met het kleuren van hun kleding is niet meer te achterhalen, maar het gebruik is duizenden jaren oud. Tot in de negentiende eeuw de synthetische verfstoffen werden uitgevonden, werd textiel bijna uitsluitend geverfd met kleurstoffen die uit planten werden gewonnen.
Synthetisch verven (mits milieuvriendelijk) heeft bepaalde voordelen: het is efficiënter, goedkoper, en het kost geen landbouwgrond. Op esthetisch vlak leggen de synthetische verfstoffen het echter af tegen de plantaardige. Plantaardige kleuren, zoals deze van vlierbes, zijn sprankelender, levendiger en rijker. In tegenstelling tot synthetische kleurstoffen, die altijd bestaan uit slechts één kleurende molecule, zijn plantaardige kleurstoffen namelijk altijd het resultaat van de synergie van meerdere in de plant aanwezige kleurstoffen, soms zelfs van uiteenlopende chemische groepen en van (bijna) kleurloze substanties. Anders gezegd: synthetische verfstoffen geven een vlakker kleurenbeeld, terwijl de kleur bij plantaardige verfstoffen is opgebouwd uit meerdere componenten wat zorgt voor een rijker kleurenbeeld.

 

Gerelateerde Producten