Beige herentrui honderd procent wol

Aran Woollen Mills
AW_R836
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Specificaties

Ierse beige herentrui van honderd procent wol

Beige herentrui van honderd procent wol, uit de collectie van de Ierse breierij Aran Wool. Een dikke trui die stevig en wat zwaarder aanvoelt en met een dessin van ruiten en kabels dat doorloopt over de rug en mouwen. De trui heeft een ronde halsopening en ruime boorden aan de onderkant en aan de uiteinden van de mouwen. De kleur is niet volledig uni maar beige gemeleerd. Daarnaast zijn incidenteel plukjes wol van een andere kleur in het garen ingesponnen en later meegebreid.Aran Sweaters

De naam Aran Woolen Mills, waar deze beige trui werd gemaakt, verwijst naar de Aran Islands, een eilandengroep voor de Ierse westkust. Daar werd in de negentiende begonnen met het breien van typische kabeltruien of truien met ingebreide Keltische motieven. Vaak hadden die motieven een betekenis die verwees naar de visserij: ze stonden bijvoorbeeld symbool voor veiligheid of een goede vangst. De oorspronkelijke Aran Sweaters werden gemaakt van ongeverfde en ongewassen wol die nog veel lanoline (wolvet) bevatte, en die de truien waterafstotend maakte. Er werd gezegd dat elke vissersfamilie een eigen kabelmotief hanteerde: zo konden drenkelingen gemakkelijker worden geidentificeerd aan de hand van hun kleding.
Is het een opgeklopt verhaal, dat vooral marketingdoeleinden dient? Misschien. Onderzoek van Stella Ruhe dat resulteerde in meerdere boeken over Nederlandse visserstruien lijkt echter op het tegendeel te wijzen. Ook hier droegen vissers uit bepaalde dorpen truien die vaak typisch waren voor de plaats waar ze vandaan kwamen.
De moderne truien in elk geval niet meer gemaakt met de harde inheemse wol maar met zachtere merinowol. Warm zijn ze nog altijd.


Materiaal: 100% wol
Kleur: Beige
Fabrikant: Aran Wool