Gemalen walnoot voor bruintinten

Ecological Textiles
ET_RC06
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving

Gemalen zwarte walnoot (Juglans nigra)

Gedroogde en gemalen walnootbolster voor het verven in bruintinten. Anders dan de kant-en-klaar-verpakkingen, waar de kleurstof in enkele gevallen gemengd is met beitsmiddelen bevat deze verpakking van 250 gram uitsluitend de kleurstof. Het materiaal is niet geschikt om in de wasmachine te gebruiken en is met name bedoeld voor het verven van doek dat is gemaakt van één materiaalsoort, dus bijvoorbeeld honderd procent wol. Het verven van stoffen die zijn gemaakt uit meerdere materialen wordt afgeraden omdat plantaardige verfstoffen deze materialen anders 'aanverven'. Ook het oververven van kleding wordt om die reden afgeraden.

Voor deze verfstof is gebruik gemaakt van de zwarte walnoot (Juglans nigra), geteeld en verwerkt in Nederland. Net als meekrap en wouw is het verven met walnoot een van de klassieke Europese technieken die in Frankrijk werd gerekend tot de 'grand teint', waarmee werd bedoeld het verven met hoogwaardige kleurstoffen die beschikken over een hoge licht- en wasechtheid, wat betekent dat de kleuren goed behouden blijven en niet verbleken onder invloed van zon of water (water).

De kleurstof zit in de bolster van de noot, dus het zachte omhulsel. De zwarte walnoot heeft een iets hogere efficiency dan de gewone walnoot (Juglans regia).


Verpakking 250 gram gemalen walnoot

Gemalen bolster van de zwarte walnoot (Juglans nigra), in een verpakking van 250 gram.Recept voor het verven van wol met walnoot

Benodigdheden

100 gram wol
200 gram walnootbolsters
Beitsmiddelen zijn niet nodig

Verwerking:

1) Kook de bolsters gedurende 45 minuten in een pan met 2,5 liter water. Dit wordt straks het verfbad. Laat het langzaam afkoelen. Eventueel zeven, om te vermijden dat er stukjes noot in de textiel achterblijven.
2) Maak de wol goed nat en doe hem vervolgens in het verfbad. Breng de temperatuur langzaam omhoog tot iets beneden het kookpunt. Houd het bad 60 minuten op deze temperatuur en laat het vervolgens langzaam afkoelen. Laat het bad met de wol daarna langzaam afkoelen.
3) Naspoelen met zachte zeep.

Belangrijk is om de temperatuur geleidelijk te veranderen, bij het verven van wol. Bij een te snelle temperatuurswijziging gaat wol krimpen en vervilten.