Wollen breigaren uit het Groene Hart

Ecotex
ET_GH0304
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Specificaties

Roomwit wollen breigaren uit het Groene Hart

Natuurwit breigaren van Nederlandse schapenwol uit het Groene Hart
Ons Groene Hart-garen is gesponnen van roomwitte wol van Texelaar-schapen uit de Hollands-Utrechtse laagvlakte. Het is een veenweidegebied waar al van oudsher schapenteelt voorkwam en waar sinds de Middeleeuwen de wolverwerking een belangrijke nijverheidstak werd. Steden als Leiden bleven tot ver in de negentiende eeuw belangrijke Hollandse lakencentra.
Een mooie wol om mee te breien: voor vesten, truien, mutsjes en sjaals. Het gewicht van een bolletje is ongeveer 50 gram, dat komt overeen met 175 meter. Geschikt voor breinaalden 3-4.
Bovenvermelde prijs is per bolletje. De wol is niet machinewasbaar gemaakt en kan het best op de hand worden gewassen.

Herkomst materiaal
De wol is afkomstig van het Texelaar-schaap, van schaapskooien in het Groene Hart, in de Zuid-Hollandse dorpen Hazerswoude en Aarlanderveen. De Texelaar wordt gefokt voor het vlees, niet voor de wol. Toch is die van goede kwaliteit. We hebben op deze wol al veel positieve reacties gekregen.

Waarom deze wol?
We zijn een warme voorstander van lokale productie. Daarom besloten we om breiwol te maken van schapen die hier, in Nederland worden gehouden. In Nederland worden ongeveer een miljoen schapen gehouden, maar hun wol wordt min of meer beschouwd als een afvalproduct.Tegelijkertijd wordt er wel veel wol geïmporteerd uit landen aan de andere kant van de wereld: Australië, Nieuw-Zeeland, China of Zuid-Amerika. Het is waar dat de merinoschapen die daar worden gehouden een fijnere en daardoor ook zachtere kwaliteit wol geven. Maar het beeld dat de wol van hier niet goed genoeg is, klopt niet. We wijzen er graag op dat de wol van inheemse schapenrassen van oudsher is gebruikt voor hoogwaardige toepassingen.
Productie
De wol is weliswaar van inheemse schapen, voor de productie moesten we uitwijken naar onze buurlanden, België en Duitsland. De reden daarvan is dat de productiefaciliteiten in Nederland niet meer aanwezig zijn. De wolindustrie wordt gekenmerkt door een lange productieketen, en niet alle onderdelen van die keten zijn in Nederland nog aanwezig.
Materiaal: 100% Groene Hart wol
Kleur: roomwit
Fabrikant: Ecological Textiles