Wollen breigaren uit het Groene Hart

Ecotex
ET_GH0304
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Specificaties

Roomwit wollen breigaren uit het Groene Hart

Ons Groene Hart-garen is gesponnen van roomwitte wol van Texelaar-schapen uit de Hollands-Utrechtse laagvlakte. Het is een veenweidegebied waar al van oudsher schapenteelt voorkwam en waar sinds de Middeleeuwen de wolverwerking een belangrijke nijverheidstak werd. Steden als Leiden bleven tot ver in de negentiende eeuw belangrijke Hollandse lakencentra.
Een mooie wol om mee te breien: voor vesten, truien, mutsjes en sjaals. Het gewicht van een bolletje is ongeveer 50 gram, dat komt overeen met 175 meter. Bovenvermelde prijs is per bolletje.

Wol uit het Groene Hart
 
Deze wollen stof is door Ecological Textiles geproduceerd met Nederlandse schapenwol (Texelaarschapen) uit het Groene Hart.
Al sinds de twaalfde eeuw werden in de Nederlanden befaamde ‘lakense stoffen’ geproduceerd, soms met geïmporteerde wol, maar vaak ook met lokale schapenwol. Tegenwoordig worden de ongeveer een miljoen schapen in Nederland echter bijna uitsluitend gehouden voor het vlees en wordt de wol min of meer beschouwd als een afvalproduct. Tegelijkertijd wordt er wel veel wol geïmporteerd uit landen aan de andere kant van de wereld: Australië, Nieuw-Zeeland, China of Zuid-Amerika.
De wol van de Texelaarschapen is minder fijn en daardoor ook minder zacht dan bijvoorbeeld merinowol, en kan worden vergeleken met kwaliteiten waar in Engeland de befaamde tweedstoffen van worden gemaakt.
Voor deze productie is niet alleen gebruik gemaakt van 'lokale' wol (schapen van boerderijen in de Zuid-Hollandse dorpen Hazerswoude en Aarlanderveen), ook de verder productie (wassen, spinnen en weven) van het doek is zo dicht mogelijk bij Nederland gehouden. Omdat de wolindustrie in Nederland sterk is teruggelopen, betekent dit: België en Duitsland.
Materiaal: 100% Groene Hart wol
Kleur: roomwit
Fabrikant: Ecological Textiles
Reinigen: wolwas