Dameshemdje van biologische wol en zijde

Engel
EN_704010_z GOTS
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Specificaties

Zwart machinewasbaar dameshemdje van wol en zijde

Zwart onderhemdje van biologische merinowol (70%) en zijde (30%)
Dameshemdje dat is gemaakt uit een menging van natuurlijke materialen die een gezond huidklimaat ondersteunt. De gebruikte wol is van de fijnste kwaliteit (merino) en kan, zeker in deze menging met zachte en gladde zijde, direct op de huid worden gedragen. Met een nieuwe milieuvriendelijke techniek is dit hemdje machinewasbaar gemaakt. Dit product is GOTS-gecertificeerd (Made with Organic). Het hemdje is zwart geverfd met huid- en milieuvriendelijke kleurstoffen.

  • Ademend
  • Machinewasbaar
  • GOTS-gecertifceerd

Draagcomfort
Wol heeft een goed isolerend maar ook ademend en vochtopnemend vermogen. Daarom draagt onderkleding met wol bij aan een goed microklimaat tussen kleding en lichaam, en houdt het de lichaamstemperatuur op een prettig niveau, niet te warm en niet te koud.

Herkomst van de materialen
De gebruikte wol is merinowol uit biologische schapenhouderij. De herkomst van de wol is Zuid-Amerika (Patagoniƫ). De zijde is 'conventioneel'. Weliswaar is er ook biologische zijde op de markt maar de omvang van de productie is zeer bescheiden. Zie voor meer info over wol en zijde onze materialenpagina.

GOTS
Het hemdje is GOTS-gecertificeerd. De certificering wordt 'Made with Organic' genoemd. Dat betekent dat het artikel is gemaakt van natuurlijke materialen, waarvan minstens 70% afkomstig moet zijn uit biologische landbouw. In dit geval is de wol van biologische herkomst.
GOTS is de afkorting van Global Organic Textiles Standard en is het belangrijkste keurmerk voor biologische textielproductie. De certificering biedt niet niet alleen de garantie dat de materialen (grondstoffen) waarvan een artikel is gemaakt afkomstig zijn uit biologische landbouw maar ook dat in het volledige productieproces is gewerkt volgens de hoogste ecologische en sociale normen. Dat betreft ook de kleurstoffen waarmee dit hemdje zwart is geverfd. Kleurstoffen die bekend zijn als allergeen zijn in de GOTS-standaard verboden.

Verzorging
Kleding van wol en zijde is veel gemakkelijker te onderhouden dan vaak wordt gedacht, omdat het materiaal vuilafstotend is en zichzelf regenereert als het wordt gelucht. Ideaal is: een dag dragen, twee dagen luchten. BacteriĆ«n doen het goed in warme en vochtige omstandigheden. Het ademende en vochtregulerende vermogen van wol zorgt voor een goed micro-klimaat tussen huid en kleding en voorkomt dat deze omstandigheden ontstaan.


WASBARE WOL

Wolvezels zijn net als mensenharen niet glad maar hebben een ruw oppervlak van microscopisch kleine schubjes. Door wol in zeepwater te wassen (een proces van beweging, schuren en wringen) gaan deze kleine schubjes als het ware in elkaar haken, met als gevolg dat het artikel kan krimpen en vervilten. Daarom kunnen de meeste artikelen van wol alleen op de hand en zeer voorzichtig worden gewassen.
Om wollen kleding toch machinewasbaar te maken, zijn er technieken ontwikkeld om de wolvezels gladder te maken zodat de vezeltjes niet in elkaar gaan haken. De meest gebruikte methode is een behandeling met chloor waarna er een coating om de vezels wordt aangebracht, feitelijk een soort plastic. Dat is niet alleen een vervuilend proces, de vraag is ook in hoeverre dan nog sprake is van een natuurproduct. In ieder geval is deze techniek is niet toegestaan voor biologisch gecertificeerde producten.
Daarvoor in de plaats zijn er nu echter ook een milieuvriendelijke methode ontwikkeld waarmee wol wasbaar kan worden gemaakt en die ook past binnen de GOTS-standaard. Deze methode ('Superwash') is op de wol in dit artikel toegepast, waardoor dit in de machine kan worden gewassen (wolwasprogramma 30 graden).


Materiaal: 70/30% scheerwol/zijde
Kleur: zwart
Fabrikant: Engel
Reinigen: Bij voorkeur wassen op 30 graden met een wolwasmiddel.
Keurmerk: GOTS
Gerelateerde Producten