Ierse Aran sweater van merinowol

Carraig Donn
AW_B950_mosgroen
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer
  • Specificaties

Groene Aran Sweater van honderd procent merinowol

Ierse trui van honderd procent wol, met een authentiek kabelpatroon, een kenmerk van de oude brei-nijverheid op de Aran Islands voor de kust van Ierland. Deze mosgroene trui heeft een V-hals met een kabelmotief en lange ruime mouwen. Onderaan het voorpand zijn twee zakjes gemaakt.
Het artikel is in Ierland gemaakt door Aran Woolen Mills, een bedrijf dat niet meer op de Aran Islands is gevestigd, maar wel aan de Ierse westkust.

Aran sweaters

De naam van de Ierse breierij Aran Woolen Mills waar deze trui is gemaakt, verwijst naar de Aran Islands, een eilandengroep voor de Ierse westkust. Daar werd in de negentiende eeuw begonnen met het breien van typische kabeltruien of truien met ingebreide Keltische motieven. Vaak hadden die motieven een betekenis die verwees naar de visserij: ze stonden bijvoorbeeld symbool voor veiligheid of een goede vangst. De oorspronkelijke Aran Sweaters werden gemaakt van ongeverfde en ongewassen wol die nog veel lanoline (wolvet) bevatte, en die de truien waterafstotend maakte. Er werd gezegd dat elke familie een eigen kabelmotief hanteerde: zo konden drenkelingen gemakkelijker worden geidentificeerd aan de hand van hun kleding.
De moderne artikelen worden niet meer gemaakt met de harde inheemse wol maar met zachtere merinowol. Voor de goede orde: deze is wel degelijk gewassen.


Bovenwijdte Ruglengte Mouwlengte
S 96 63 53
M 108 67 54
L 110 69 55
XL 114 72 56

Materiaal: 100% merinoswol
Kleur: mosgroen
Fabrikant: Carraig Donn
Reinigen: handwas