Washi

Washi: gemaakt van Japans papier! Geweldige eigenschappen, maar nagenoeg onbekend in Europa

In Europa is washi bijna onbekend, maar in Japan gaat het dagelijks door miljoenen handen. Letterlijk, want niet alleen het traditionele Japanse papier wordt al meer dan 800 jaar vervaardigd van washi, ook het Japanse papiergeld is ervan gemaakt.


De garens worden op een bijzondere manier vervaardigd. Feitelijk worden daarvoor vellen van washi-papier in zeer fijne reepjes gesneden. Dit zijn de garens, waarvan dan weer breisels worden gemaakt.
 Het resultaat is absoluut uniek te noemen, en niet alleen omdat washi kleding eigenlijk van papier is gemaakt, maar vooral vanwege de geweldige natuurlijke eigenschappen van de vezel.

Washi heeft een groot vochtopnemend vermogen. Het kan 70 procent van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder nat aan te voelen.
 Daarnaast is washi een soort natuurlijke geurvreter die ammoniaksporen razendsnel afbreekt. Tot slot beschikt washi van nature over anti-bacteriële eigenschappen. Al deze factoren samen hebben ertoe geleid dat washi-kleding enthousiast is ontvangen door Japanse dermatologen, sporters en zo’n vijfduizend testpersonen.

De unieke eigenschappen van washi brachten de Japanse breierij Kai-Tai ertoe om het ondergoedmerk Como Como op te zetten, dat uitsluitend washi-producten maakt.


Washi is een zuiver natuurproduct, dat wordt gemaakt van de schors van een bepaalde moerbei-boom. Nergens in het productieproces worden synthetische stoffen toegevoegd.
 Washi is normaal wasbaar, kreukt nauwelijks en droogt opvallend snel. Een superstof.

Bij Ecotex vindt u washi in de kleding van Como Como.