de natuurlijke materialen van ecotex

WAAR ZIJN DE KLEDING EN DE STOFFEN VAN ECOTEX VAN GEMAAKT?

De kleding, kledingaccessoires en stoffen bij Ecotex zijn nagenoeg allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Meestal zijn die van plantaardige herkomst, soms (bijvoorbeeld wol) van dierlijke herkomst. In ons programma is maar één materiaal opgenomen dat door mensen is gemaakt, en dat is tencel. Daarnaast wordt ook door makers van natuurlijke kleding soms gebruik gemaakt van synthetische vezels als elastaan. Al die materialen hebben hun (eigen)aardigheden. Ze voelen op een bepaalde manier aan, zitten anders, dragen anders en worden op een andere manier gemaakt. Op deze pagina vind je de meest gebruikte materiaalsoorten terug.

Bekijk de info over de verschillende materiaalsoorten


BIOLOGISCHE KATOEN

Veruit de meeste kleding wordt gemaakt van katoen. Geen wonder want katoen is zacht, is gemakkelijk te verwerken, voelt prettig aan en is relatief goedkoop. Toch wordt katoen steeds meer beschouwd als een probleemgeval als het gaat over duurzaamheid.
Lees hier verder →

HENNEP

Hennep is een van de meest veelzijdige planten die er zijn, er worden tal van producten mee gemaakt. Bovendien is het een plant die bijna overal gemakkelijk groeit, weinig water nodig heeft en die overal op nagenoeg biologische wijze wordt geteeld, zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
Lees hier verder →

WOL

Schapenwol is een kostbaar materiaal dat op veel manieren wordt toegepast. Het is niet alleen geschikt om er sokken, warme truien, jassen of dekens van te maken. Van de fijnste kwaliteiten wordt tegenwoordig ook hoogwaardige nachtkleding en sportkleding gemaakt.
Lees hier verder →

LINNEN

Linnen wordt gemaakt van vlas en was zo'n slordige 6000 jaar geleden waarschijnlijk de eerste plantaardige vezel waarvan de mens kleding maakte. Linnen heeft bijzondere eigenschappen die vooral goed uit de verf komen als er zomerkleding van is gemaakt. Overigens staat nergens zo veel vlas op de akkers als in Noord-West Europa.
Lees hier verder →

ALPACA

Alpaca's zijn Zuid-Amerikaanse kameelachtige dieren die inheems zijn in de hooggelegen Andeslanden als Peru en Bolivia. Net als schapen worden ze een keer per jaar geschoren. Alpaca's leveren een bijzondere kwaliteit wol die wel 'het goud van de Andes' wordt genoemd.
Lees hier verder →

TENCEL

Een vezel die niet voorkomt in de natuur, maar door mensen is gemaakt. Tencel is de merknaam van een soort viscose, die wordt gemaakt door de Oostenrijkse firma Lenzing. Tencel wordt gemaakt van eucalyptushout, dat daarvoor wordt verpulpt. Het belangrijkste verschil met andere viscoses is dat dit proces, waarbij zware chemicaliën worden gebruikt, bij tencel in een gesloten systeem plaatsvindt. Tencel is een prettig aanvoelend, zacht materiaal.
Lees hier verder →

 

 

ZIJDE

Zijde is eigenlijk niets anders dan de lange draden (filamenten) die door de zijderups (Bombyx mori) worden afgescheiden en waarmee deze zich inspint voordat hij zich inpopt. Zijde is altijd een exclusief en bijzonder materiaal gebleven, en uiteraard is geprobeerd het na te maken.
Lees hier verder →