HENNEP KLEDING VOOR DAMES EN HEREN

Alle hennep kleding bij elkaar! Maak een keuze en je vindt artikelen gemaakt zijn van honderd procent hennep, maar ook kleding die is gemaakt van een menging van hennep en biologische katoen of een ander materiaal. Alle artikelen zijn fairtrade gemaakt, dus onder goede sociale omstandigheden.

Dameskleding met hennep
Herenkleding met hennep

HENNEP: ECO EN FIJN OM TE DRAGEN

Hennep wordt door velen beschouwd als de meest ecologische textielvezel. Geen wonder want hennep wordt milieuvriendelijk geteeld, zonder gebruik van insecticiden of onkruidverdelgers, heeft weinig water nodig, en is volledig composteerbaar. Hennep is zeer geschikt om kleding van te maken, en... hennep heeft de toekomst.

De eigenschappen van kleding, hoe het voelt en draagt wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door de natuurlijke eigenschappen van de vezel. Hennep houdt weinig lucht vast en heeft geringe isolerende eigenschappen. Daarom voelt hennep fris en koel aan, wat kleding die van pure hennep is gemaakt ideaal maakt om er zomerkleding van te maken. Met name in de combinatie met katoen of wol is hennep daarnaast ook perfect geschikt voor de koudere dagen. Daarnaast heeft hennep van nature anti-bacteriĆ«le eigenschappen, en een UV-werende werking. Kleding van hennep neemt snel water op en geeft het ook weer snel af aan de lucht, wat op warme dagen zorgt voor comfort.

Ook als je het direct op de huid draagt, voelt hennep prettig aan. Net als bijvoorbeeld linnen is het een zogenaamde bastvezel, die wat stugger en minder elastisch is. Tijdens het dragen merk je daar niets van, maar die relatieve stijfheid veroorzaakt wel dat het materiaal sneller kreukt, iets dat je met name ziet in geweven bovenkleding van honderd procent hennep. Het is een eigenschap die nu eenmaal hoort bij dit unieke materiaal en die voor velen (waaronder Georgio Armani) ook weer charmant wordt gevonden. Om de kreuk te verminderen, maar ook om dit bijzondere materiaal meer te kunnen gebruiken in kleding, wordt hennep vaak toegepast in een combinatie met (biologische) katoen. Terecht wordt deze materialenmix beschouwd als een belangrijke innovatie. Een andere reden voor menging met (biologische) katoen is dat de productie van hennep nog steeds erg duur is. Door de menging met katoen is het mogelijk om kleding te maken waarin de natuurlijke eigenschappen van hennep toch goed naar voren komen, en tevens de kostprijs wordt gedrukt.

De meeste hennep komt tegenwoordig uit China. Daar is er nog teelt en stelt ook de verwerkende industrie nog wat voor, evenals de kledingindustrie. In Europa en ook in Nederland wordt steeds vaker benadrukt dat de (thans grotendeels verdwenen) textielindustrie zou moeten terugkeren. Hennep zou hiervoor ideaal zijn. De plant groeit hier immers goed en de milieuvoordelen van hennepteelt zijn evident. Ecotex is aangesloten bij Collectief Tegendraads, een initiatief van MVO Nederland en Fibershed Nederland, dat de mogelijkheden hiervoor verder onderzoekt. Op dit moment wordt in Europa echter nauwelijks hennep verwerkt voor de textiel.

Wil je nog meer weten over de verwerking van hennep tot doek en kleding, lees dan het verhaal over de Makers van Henneptextiel of bekijk de hennepstoffen van Ecotex.