De missie van Ecotex

Ecotex is voorstander van natuur- en mensvriendelijk gemaakte kleding.
Kleding is een van de eerste levensbehoeften, en wereldwijd gezien is de textiel een van de grootste economische sectoren. Grote belangen hebben van oudsher geleid tot maatschappelijke wantoestanden.
 
Grondstoffen
Dat begint al op het niveau van de grondstoffenproductie. De conventionele katoenteelt is een van de grootste vervuilers ter wereld. Om het oogsten te vergemakkelijken, worden gigantische hoeveelheden ontbladeringsmiddelen gebruikt. De belangen van de katoen- en pesticidenproducenten zijn dan ook innig met elkaar verweven.
 
 
Kledingproductie
Verderop in de keten, op het niveau van de productie, is er van oudsher veel sociale ellende. In de negentiende eeuw leefden arbeiders in West-Europese textielcentra in grote armoede. In de twintigste eeuw is de maakindustrie grotendeels uit West-Europa vertrokken en heeft zich steeds verder oostwaarts begeven. India, China, en Vietnam zijn nu de landen waar onze mooie kleren worden gemaakt... onder omstandigheden die zijn te vergelijken met de situatie die hier ruim honderd jaar geleden bestond. Al te vaak vindt de kledingproductie plaats onder erbarmelijke omstandigheden, in zogenoemde sweat shops en door het inschakelen van kinderarbeid.
 
 
Hippe kleding?
Met kleren proberen wij ons te onderscheiden. Met onze kleren willen we laten zien wie we zijn, of willen zijn. Hip, avontuurlijk, stoer, sportief... Kleren geven ons een bepaalde status en maken dat we ons prettig voelen.
Maar hoe kunnen we ons nou prettig voelen in kleren die zijn gemaakt door zwaar onderbetaalde arbeiders in sweat shops?
Hoe sportief ben je eigenlijk als je rondloopt in een shirt dat is gemaakt door kinderhanden?
En ben je echt hip als je spijkerbroek is gemaakt door een zwaar onderbetaalde leeftijdsgenoot in een ander deel van de wereld?
 
 
Eerlijke kleding
Onze mooie kleding kan alleen maar goedkoop zijn, omdat de kosten op iemand anders worden afgewenteld.
Ecotex is voorstander van natuur- en mensvriendelijk gemaakte kleding. Sinds enkele jaren is er een markt voor biologische katoen en worden alternatieve vezels als hennep weer onder de aandacht gebracht. Er is textiel op de markt gekomen die afkomstig is uit gecontroleerde biologische landbouw. Ook wordt er toegezien op sociale, ethisch verantwoorde productie.
 
Het is deze “eerlijke” kleding die Ecotex onder de aandacht wil brengen.