textiel voor natuurbegraven

stoffen, banden, kleding voor natuurlijk begraven

Bij Ecotex vind je stoffen en andere textiel voor natuurlijk begraven en duurzame uitvaarten. Stoffen van 100% hennep en 100% wol, ongeverfde en ongebleekte biologische katoen, banden van hennep en zijde voor het maken van lijkwades in overeenstemming met het GreenLeave keurmerk en de eisen van natuurlijke begraafplaatsen.


Stoffen van honderd procent hennep

STOFFEN VAN HONDERD PROCENT HENNEP

Hennep is een veelgebruikt materiaal voor het maken van lijkwades. Meestal worden hiervoor de wat steviger kwaliteiten gekozen. Bekijk hier de ongeverfde hennepkwaliteiten die hiervoor het meest in aanmerking komen.

HENNEP BAND

Hennep is een veelgebruikt materiaal voor het maken van lijkwades. Voor het maken van lijkwades wordt ook gebruik gemaakt van banden. Bekijk hier de ongeverfde hennep band die hiervoor geschikt is.

Hennep band voor natuurbegraving
Wollen stoffen voor natuurbegraven

STOFFEN VAN WOL

Wol is een veelgebruikt materiaal voor het maken van lijkwades, het materiaal is zacht en geeft een gevoel van geborgenheid. Ook zogenaamde nonwovens kunnen hiervoor worden gebruikt. Ecotex biedt bovendien ook stoffen en nonwovens van Nederlandse wol. Bekijk hier de ongeverfde wollen stoffen die hiervoor geschikt zijn.

STOFFEN VAN HONDERD PROCENT LINNEN

Linnen is een veelgebruikt materiaal voor het maken van lijkwades. Meestal worden hiervoor de wat steviger kwaliteiten gekozen. Bekijk hier de ongeverfde linnenkwaliteiten, meestal biologisch linnen, die hiervoor het meest in aanmerking komen.

Linnen stoffen voor bijvoorbeeld het maken van lijkwades

Stoffen van honderd procent biologisch katoen voor natuurbegraven

STOFFEN VAN BIOLOGISCH KATOEN

Biologisch katoen is een veelgebruikt materiaal voor het maken van lijkwades. Meestal worden hiervoor de wat steviger kwaliteiten gekozen. Bekijk hier de ongeverfde hennepkwaliteiten die hiervoor het meest in aanmerking komen.


Natuurlijke lijkwades en natuurbegraven

In deze tijd waarin velen op zoek zijn naar meer verbondenheid met de natuur, kiezen steeds meer mensen voor een natuurbegraving in de rustgevende omgeving van natuurbegraafplaatsen. Daarin past het gebruik van biologisch afbreekbare textiel, van honderd procent natuurlijke materialen, zonder synthetische toevoegingen, ongeverfd en ongebleekt. Natuurbegraafplaatsen zijn een aantrekkelijke optie voor hen die hun laatste rustplaats willen vinden in harmonie met de omringende natuur.

Natuurlijke lijkwades

Begraven worden in een lijkwade is voor veel mensen wellicht een nieuw begrip. Toch kennen lijkwades een lange geschiedenis en traditie die teruggaat tot zeer oude beschavingen. Al eeuwenlang zijn lijkwades een traditionele manier om een dierbare te omhullen voorafgaand aan de begrafenis. Wat natuurlijke lijkwades zo bijzonder maakt, is het gebruik van natuurlijke materialen die na verloop van tijd volledig worden afgebroken tot aarde, waardoor ze een duurzamere keuze zijn dan traditionele kisten of grafkelders. Bovendien bieden natuurlijke lijkwades een gevoel van intimiteit en warmte, omdat ze vaak met de hand zijn gemaakt en een persoonlijke touch bevatten die de individualiteit van de overledene weerspiegelt.

Geschikte materialen voor lijkwades

  • In principe lenen alle natuurlijke stoffen en textiel zich voor het maken van lijkwades, zolang ze maar zijn gemaakt van een honderd procent natuurlijke vezel die niet synthetisch is bewerkt. Omdat de meeste stoffen (ook van natuurlijke materialen) worden geverfd met synthetische kleurstoffen, vallen gekleurde stoffen daarom meestal af. Een uitzondering zijn stoffen die zijn geverfd met natuurlijke (doorgaans plantaardige) kleurstoffen. We raden overigens aan om over de materiaalkeuze ook te overleggen met de natuurbegraafplaats of begrafenisondernemer. Biologisch Katoen: Zachte en ademende eigenschappen maken biologisch katoen een populaire keuze voor lijkwades. De wat dikkere canvas heeft meestal de voorkeur. Het natuurlijke materiaal is comfortabel en milieuvriendelijk, waardoor het een ideale optie is voor diegenen die streven naar een natuurlijke begrafenis.
  • Linnen: Linnen, afkomstig van de vlasplant, is een ander natuurlijk materiaal dat geschikt is voor het maken van lijkwades. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en luxueuze uitstraling, waardoor het een elegante keuze is voor een laatste rustplaats.
  • Wol: Wol heeft van nature isolerende eigenschappen, en geeft een gevoel van warmte en geborgenheid, ook voor de nabestaanden.
  • Zijde: Zijde staat bekend om zijn zachte textuur. Het is een van oorsprong dierlijke vezel die volledig biologisch afbreekbaar is. Vaak wordt garen van zijde gebruikt voor bijvoorbeeld een borduursel op een lijkwade. Het natuurlijke materiaal straalt elegantie uit en kan een gevoel van sereniteit toevoegen aan de laatste rustplaats.

Natuurbegraafplaatsen: Een Verbinding met de Aarde

Natuurbegraafplaatsen bieden een alternatief voor traditionele begraafplaatsen door een rustgevende en natuurlijke omgeving te creƫren voor de eeuwige rust van dierbaren. Natuurbegraafplaatsen zijn vaak gelegen in beschermde natuurgebieden, waar de natuur wordt gekoesterd en behouden. Grafmarkeringen zijn meestal minimaal, waardoor de omgeving haar natuurlijke schoonheid behoudt en een gevoel van verbondenheid met de aarde wordt versterkt.

Het gebruik van natuurlijke lijkwades en begraving op natuurbegraafplaatsen biedt een respectvolle en duurzame manier om afscheid te nemen van dierbaren. Door te kiezen voor biologisch afbreekbare materialen en een laatste rustplaats in harmonie met de natuur, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en een blijvende erfenis nalaten die de schoonheid en veerkracht van de natuur weerspiegelt.