VERPAKKINGSMATERIAAL

AL DIE PLASTIC VERPAKKINGEN, KAN DAT OOK ANDERS?


Plastic ligt onder vuur, niet in de laatste plaats de plastics die in de vorm van synthetische vezels worden gebruikt in de kledingindustrie. Steeds meer onderzoekers komen tot de alarmerende conclusie dat synthetische vezels die in kleding zijn verwerkt en die door het wassen in het milieu terechtkomen een belangrijke bijdrage leveren aan de vervuiling van het oppervlaktewater (plastic soep) en lucht. In twee Amerikaanse staten bestaat inmiddels al wetgeving die kledingfabrikanten verplicht om te vermelden dat hun artikelen plastics bevatten die een bijdrage leveren aan de milieuvervuiling.
Toch is zelfs biologische kleding die online wordt verkocht, ook door ons, niet zelden in plastic verpakt. Waarom is dat, en kan dat niet anders?

Wat zeggen de leveranciers?

We legden de vraag voor aan verschillende leveranciers. De antwoorden stemden vaak met elkaar overeen. Degenen die plastic verpakkingen gebruikten, waren allemaal van mening dat een verpakking die is gemaakt van natuurlijke materialen goed en zelfs beter bij hun producten zou passen. Uit alle (soms zeer uitvoerige) antwoorden die we kregen, werd duidelijk dat de kwestie ook bij hen speelde en dat erover werd nagedacht.
Sommige leveranciers lieten weten dat hun verpakkingen werden gemaakt van ‘biobased’ materiaal dat volledig composteerbaar is, anderen meldden dat ze gebruik maken van gerecyclede plastic.

Verder worden onder andere de volgende argumenten genoemd:

- Papier gaat sneller kapot en is daardoor niet geschikt voor de handling in de productiebedrijven zelf en in de distributiemagazijnen van bijvoorbeeld webwinkels.

- Geen van de bedrijven is volop tevreden over plastic verpakkingen, maar tegelijkertijd wordt ook opgemerkt dat poly-ethyleen relatief schoon wordt geproduceerd en bijna onbeperkt te hergebruiken is. Dat laatste is dan wel weer een kwestie van goed inzamelen en scheiden.

- Plastic verpakking biedt een grotere bescherming tegen vuil of stof, bijvoorbeeld in het magazijn waar de artikelen worden opgeslagen. Niet alleen in de productiebedrijven maar ook bij de tussenhandelaar. Ook de eindverbruiker wil schone artikelen ontvangen.

- Voor artikelen waarin wol is verwerkt bieden plastic verpakkingen een betere bescherming tegen bijvoorbeeld motten.

- Plastic verpakkingen nemen minder ruimte in beslag dan dozen. Voor de grotere partijen die door de producenten worden verstuurd betekent dit efficiëntere verpakking, dus ruimtebesparing en derhalve niet alleen minder vrachtkosten maar ook minder vrachtwagens op de weg.

- Voor online shops geldt dat de klant het recht op retourzending heeft. Het is nauwelijks mogelijk dit netjes af te handelen in een papieren verpakking. Dat merken wij zelf ook: sommige fabrikanten maken gebruik van papieren wikkels. Als producten die daar in hebben gezeten retour komen, kan de wikkel direct worden weggegooid want die overleeft het transport nooit.

- Papieren verpakkingen zijn soms 10-20 keer duurder dan plastic verpakkingen. Veel ‘stenen’ winkels hangen kleding in het rek, de verpakkingen worden direct weggegooid. Als dit papieren verpakkingen zouden zijn (dozen) zou het niet gebruikte verpakkingsmateriaal dat direct wordt weggegooid een relatief hoge waarde hebben.

Wat zegt GOTS?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is wereldwijd het belangrijkste keurmerk voor duurzame textiel. Ecotex is een GOTS-gecertificeerde webwinkel, voor zover ons bekend de enige op consumenten gerichte winkel die deze certificering heeft. De eisen gaan ver. Zo wordt bijvoorbeeld geëist dat als wij een paktafel schoonmaken, we daarvoor een GOTS-gecertificeerd doekje gebruiken. Het is immers niet de bedoeling dat conventionele katoen op welke manier dan ook in contact komt met biologisch gecertificeerde katoen.
Logisch dus dat bij zo’n strenge normen niet alleen wordt gekeken naar de biologische herkomst van de producten, maar ook naar de verpakking, tot en met de tape die we gebruiken voor het dichtmaken van de pakjes.
Ondanks die strenge normen zijn de plastic verpakkingen die wij en onze leveranciers gebruiken toegestaan door GOTS. Gelet op alle hoge eisen die worden gesteld aan GOTS-gecertificeerde producten en bedrijven komt dat toch een beetje merkwaardig over, en ergens hebben we dan ook de indruk dat dit een concessie is. Eigenlijk willen we allemaal af van de plastic, maar soms weten we nog niet hoe. 

Ecotex is een GOTS gecertificeerde webwinkel en veel van de producten in de shop zijn GOTS gecertificeerd. Wat betekent dit?

Meer lezen...

We zijn aangesloten bij het Webshop Keurmerk. Dat is een garantie dat je te maken hebt met een webwinkel die werkt volgens de geldende wettelijke regels

Meer lezen…

Schrijf je nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele voordeelactie. Bovendien ontvang je 10% korting bij aanmelding.

Ik schrijf me in