BIOLOGISCHE EN FAIRTRADE ONDERKLEDING VOOR DAMES

Kijk hier voor damesondergoed van biologische katoen, biologische wol of een milieuvriendelijke materialenblend. In de sensitive collectie zijn ongeverfde artikelen samengebracht, speciaal voor mensen met een gevoelige huid.

 


Eco en fair geproduceerd ondergoed

De huid wordt wel beschouwd als het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Daarom is huidvriendelijke onderkleding van belang. De meeste slips, hemdjes en shirts zijn gemaakt van gecertificeerde biologische katoen, wat betekent dat in de teelt van de planten geen insecticiden of andere bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat de katoen niet genetisch is gemanipuleerd. In de biologische landbouw wordt ook gelet op een beter watermanagement en op het gezond houden van de grond door wisselteelt en door compostering van het plantaardige materiaal dat niet wordt gebruikt.

Als biologische wol is gebruikt, wil dat zeggen dat deze wol afkomstig is van gecertificeerde biologische en diervriendelijke schapenhouderij. Dit betekent onder andere dat de wol mulesing-vrij is.

Aan ondergoed worden specifieke eisen gesteld. Veel mensen vinden het prettig en ook beter staan, als er een beetje rek en stretch in zit. Conventioneel ondergoed bevat daarom vaak hoge percentages elastaan, een elastische maar synthetische vezel die bovendien (zo lijkt het althans) bij steeds meer mensen allergische reacties veroorzaakt. In biologische onderkleding, waarin wordt gewerkt met natuurlijke materialen, wordt om deze redenen zo weinig mogelijk gewerkt met elastaan. De rek en elasticiteit moet dan op een andere manier worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door rekbare breisels.
Vooral bij BH's is het moeilijk om alleen te werken met natuurlijke materialen. Het is moeilijker om de cups voor te vormen zonder te veel elastaan te gebruiken, en ook paddings zijn in conventionele BH's gemaakt van synthetische materialen. Of zoals een ondergoedfabrikant ons ooit vertelde: "Het is pure chemie." Ook hier zijn door de makers van biologisch ondergoed oplossingen gevonden.

Veel van het ondergoed op onze site is GOTS-gecertificeerd,wat betekent dat niet alleen de productie van de grondstoffen biologisch was maar dat ook in de verdere productieketen milieuvriendelijk en sociaal (fair trade) is gewerkt. Dit geldt dus ook voor de afwerking (finish) waartoe ook het verfproces gerekend wordt. GOTS is wereldwijd de belangrijkste certificering voor biologische textiel. Sommige artikelen zijn IVN-Best gecertificeerd. IVN is een vooral in Duitsland gehanteerde standaard, die op sommige gebieden nog iets strenger is dan GOTS.