Ecotex merken | HempAge |
Van HempAge kun je hennep-kleding in biokwaliteit verwachten, het bedrijf is gebouwd op een fundering van duurzaamheid, milieubewustzijn en eerlijkheid. Dat betreft niet alleen de kleding zelf maar ook het productieproces.
Kleding van hennep is stevig, heeft een lange levensduur en kan tegen een stootje. Hennep voelt prettig aan en is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Hennepvezels tonen goede anti-bacteriële eigenschappen wat tevens betekent dat ze de opbouw van onaangename geuren verhinderen. Daar komt bij dat hennep een goede UV-bescherming biedt en gemakkelijk in het onderhoud is. Niet onbelangrijk: voor motten is hennep niet interessant omdat er geen eiwit in zit.
Hennep staat bekend om zijn duurzaamheid en minimale ecologische impact. Het is een plant die enorm snel groeit, binnen drie tot vier maanden kan hennep meer dan vier meter hoog worden. Dit leidt ertoe dat onkruid aan de voet van de stengel nauwelijks een kans krijgt, zodat hennep doorgaans kan worden geteeld zonder synthetische onkruidbestrijding. Ook heeft de plant geen last van natuurlijke vijanden in de vorm van insecten. Hennep groeit in meerdere klimaatzones en wordt door deze eigenschappen bijna overal op een quasi-biologische manier geteeld. Een biologisch keurmerk heeft het dan niet, maar de teelt geschiedt zonder gebruik van insecticiden of herbiciden. Daarnaast is hennep, dat snel groeit, hoog wordt en een groene zee vormt, een kampioen in de opslag van CO2. Tot slot kost de teelt van hennep niet heel veel water. Uiteraard heeft de plant net als andere gewassen water nodig, maar in de meeste klimaatzones heeft ze genoeg aan de natuurlijke regenval.
• Hennep voelt prettig aan en kan direct op de huid worden gedragen
• Hennep is een perfect zomermateriaal. Het voelt van nature koel aan
• Hennep is een ademende vezel: lichaamswarmte en transpiratievocht worden gemakkelijk doorgegeven aan de omgeving
• Hennep heeft goede anti-bacteriële eigenschappen, wat onder meer betekent dat het lang fris blijft
• Hennep is een van de sterkste plantaardige vezels die er zijn
• Hennep bevat geen microplastics
Niet alle kleding van HempAge wordt gemaakt van honderd procent hennep. Heel vaak is er ook sprake van een menging met biologische katoen. Soms is het aandeel hennep 55% soms ook hoger. Maar waarom die menging met biokatoen?
Om dat te begrijpen moet je eerst weten dat hennep in mondiaal opzicht (nog) maar een zeer kleine 'teelt' is. De industrie waarin hennep tot garen en vervolgens tot stof wordt verwerkt is eveneens nog klein. Die kleine schaal biedt voordelen: het lijkt een van de redenen te zijn waarom de plant weinig natuurlijke vijanden heeft in de vorm van insecten, zodat gewasbeschermers (landbouwgif) in de hennepteelt nergens worden gebruikt. De planten hoeven niet bespoten te worden. Een nadeel is dat de kosten van kleine producties groter zijn dan van grote. Mede daardoor, maar ook door de lange productieketen, is hennep een duur materiaal.
Wat je ook moet weten is dat hennep op verschillende manieren kan worden geoogst. Ideaal voor textiel is als hij dicht bij de grond, aan de 'voet' van de plant, kan worden gemaaid, de lengte van de plant wordt dan optimaal benut en er kunnen hoogwaardige lange vezels van worden gewonnen. Lange vezels zijn gladder en zachter dan korte en kunnen goed tot garens worden verwerkt.
Heel veel hennep wordt echter niet aan de voet van de plant gemaaid maar al tijdens het maaien verhakseld. De hennep die dan overblijft is per definitie kortvezelig: korter, harder en stugger en minder geschikt om er hoogwaardige textiel van te maken. Deze kortvezelige hennep wordt vooral gebruikt om er bijvoorbeeld touw of naaldvilt van te maken maar ook 'biobased' composieten. In Europa is deze maaimethode waarbij hennep direct wordt verhakseld de meest voorkomende.
Toch kan ook de kortvezelige hennep geschikt worden gemaakt voor de textiel. Daartoe wordt hij 'gecotoniseerd', een proces waarbij de vezels een katoenachtige structuur krijgen en samen met andere vezels (bijvoorbeeld wol of katoen) gesponnen kunnen worden. Het is natuurlijk een enorm pluspunt dat de kortvezelige hennep dan kan worden gebruikt in textiel. De toevoeging van (biologisch) katoen heeft nog andere voordelen. Door de toevoeging van katoen wordt het garen (en uiteindelijk ook de stof) zachter. Door zijn grotere elasticiteit is een garen van hennep/biokatoen ook beter geschikt voor het maken van gebreide artikelen, zoals T-shirts. Een gebreide stof wordt uiteindelijk immers gekenmerkt door de lusjes waaruit een breisel is opgebouwd. En lusjes zijn gemakkelijker te maken met elastische en soepele katoen dan met de stuggere hennep.
Door de menging van hennep met (biologische) katoen kan er dus meer hennep worden verwerkt in meer uiteenlopende artikelen. Dat is een aantrekkelijke optie: je hebt dan toch kleding waarin hennep is verwerkt, terwijl ook de prijs wat wordt gedrukt en hennep wat breder toegankelijker wordt.