tencel

zacht als zijde - fijn gevoel op de huid


Tencel is een vezel die is ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. Feitelijk is tencel een merknaam die door Lenzing wordt gevoerd, de eigenlijke vezel heet lyocell. Tencel is dus een soort lyocell.
Tencel is een cellulosevezel die in zijn structuur en in zijn greep veel gelijkenis vertoont met zijde: glad, zacht en met een mooie glans. Net als bijvoorbeeld rayon wordt tencel gemaakt van hout, in dit geval eucalyptushout. Volgens Lenzing is het hout fsc-gecertificeerd.
Een pluspunt is dat de vezel wordt gemaakt van een hernieuwbare grondstof. Tencel is ook volledig biologisch afbreekbaar. Een ander winstpunt is dat het een materiaal is dat gemakkelijk verfstoffen opneemt, wat ertoe leidt dat bij het verven ervan veel minder verfstoffen gebruikt hoeven te worden dan bijvoorbeeld bij katoen het geval is.
Textiele vezels die worden gemaakt van houtpulp (viscose) zijn doorgaans niet zo 'eco', omdat het verpulpen van het hout over het algemeen een erg milieu-onvriendelijk proces is. Toch scoort tencel juist heel goed op dit gebied. Dat komt omdat de oplosmiddelen die worden gebruikt bij het verpulpingsproces bijna helemaal worden teruggewonnen en vervolgens worden hergebruikt. Een nagenoeg gesloten systeem dus, waarvoor Lenzing in 2000 een belangrijke Europese milieu-prijs kreeg.

Kleurrijke jurk van tencel

Feestelijke en kleurrijke jurk van tencel

Lichtblauwe jurk van tencel

Lichtblauwe jurk van tencel in verwassen denimlook