Zijde

Zacht, glad, natuurlijk en al eeuwenlang een luxe-product

Zijde is de verzamelnaam voor de draden waarmee de zijderups zich inspint voordat hij in een pop verandert. Zijde bestaat uit lange fijne draden die heel sterk zijn en een bijzondere glans hebben. Voordat de rups zich verder ontwikkelt tot vlinder, worden de draden van de coconnen afgewikkeld.
Zijde is een natuurproduct, en heeft meerdere goede eigenschappen die het draagcomfort vergroten. Zo zijn zijdevezels temperatuurregulerend, ze voelen warm aan in de winter en koel in de zomer. De zacht glanzende stof is heel soepel, ademend, absorberend en goed isolerend. Daarnaast heeft zijde een natuurlijke bescherming tegen vuil en hoeft niet zo vaak gewassen te worden. Het luchten van zijde zorgt voor een natuurlijke frisheid. Tot slot is zijde brandwerend en kreukt het nauwelijks. Zijde kan veel vocht opnemen voordat het 'nat' aanvoelt, tot eenderde van het eigen gewicht van de stof.
Sommige soorten zijde worden bij Ecotex apart genoemd.
Schappe-zijde is zijde die niet als lange draad kan worden afgewikkeld, maar als korte draden.
Bourette-zijde zijn de kortste zijdevezels waarvan draden gesponnen worden die ongelijkmatig van structuur zijn.
Tussah-zijde wordt gemaakt door wilde zijderupsen.

GOTS-gecertificeerde zijde heeft vooral betrekking op de moerbeibomen: de zijderupsen doen zich daarbij tegoed aan biologisch geteelde moerbeiblaadjes. Het aanbod aan gecertificeerde zijden kleding is op dit moment zeer gering.

Kijk hier voor kleding van zijde