zijde: al eeuwenlang het summum van luxe

WAT IS ZIJDE, HOE ONTSTAAT HET EN WAT IS BIOLOGISCHE ZIJDE?

Zijde is al eeuwenlang een begerenswaardige textielvezel. De zachte glans, de gladde structuur, luxueuze uitstraling en het draagcomfort oefenen al die tijd een enorme aantrekkingskracht uit op mensen. Echte zijde is altijd zeldzaam en kostbaar gebleven, ook nu nog. In de ECOTEX-webshop vind je het vooral terug in artikelen die zijn gemaakt in een blend met wol.


Zijde: wat is het?

Wat is zijde?

Zijde bestaat uit lange fijne draden (filamenten genoemd) die door de zijderups (Bombyx mori) worden afgescheiden en waarmee deze zich inspint voordat hij in een pop verandert. Voordat de rups zich verder ontwikkelt tot vlinder, worden de draden van de cocons afgewikkeld.

Zijde is een natuurproduct en heeft meerdere goede eigenschappen die het draagcomfort vergroten. Zo zijn zijdevezels temperatuurregulerend, ze voelen warm aan in de winter en koel in de zomer. De zacht glanzende stof is heel soepel, ademend, absorberend en goed isolerend. Daarnaast heeft zijde een natuurlijke bescherming tegen vuil en hoeft het niet vaak gewassen te worden. Luchten is doorgaans genoeg. Ook is zijde brandwerend en kreukt het nauwelijks.
Zijde kan veel vocht opnemen voordat het nat aanvoelt, tot eenderde van het eigen gewicht van de stof.

Er worden verschillende soorten zijde onderscheiden.

  • Schappe-zijde is zijde die niet als lange draad kan worden afgewikkeld maar als korte draden.
  • Bourette-zijde bestaat uit de kortste zijdevezels waarvan draden gesponnen worden. Deze draden zijn ongelijkmatig van structuur
  • Tussah-zijde wordt gemaakt door wilde zijderupsen.

Biologische zijde

Ook GOTS-gecertificeerde biologische zijde bestaat. Dat heeft vooral betrekking op de moerbeibomen, waarvan de bladeren door de zijderupsen worden gegeten. De moerbeibomen worden dan biologisch geteeld. De GOTS-certificering heeft echter niet alleen betrekking heeft op de gebruikte grondstof maar vooral op de verwerking ervan tot textiel. Dat betekent dat in het hele productieproces van de stof gewerkt is volgens de hoogste ecologische en sociale normen.
Naast biologische zijde is er ook zogenaamde 'peace-silk'. Waar in het reguliere productieproces de vlinders worden gedood voordat ze uit de cocon komen en voordat de filamenten worden afgewikkeld, blijven de vlinders uit de peace-silk leven. Dit heeft echter gevolgen voor de filamenten, die door de uit de cocon komende vlinder worden beschadigd.
Zowel het aanbod van GOTS-gecertificeerde zijden kleding en doek als van peace-silk is op dit moment overigens zeer klein.