alpacawol

Alpacawol behoort tot de waardevolste natuurlijke vezels die er zijn. Alpaca is warm, opvallend zacht, licht van gewicht en heeft een bijzondere glans. Het is een elastische vezel die niet kreukt en die nauwelijks ‘pilt’ (er ontstaan geen bolletjes op het kledingoppervlak). Kleding van alpacawol heeft een luxueuze uitstraling.

De alpaca (L.: Vicugna pacos) is een kameelachtig dier dat in het wild voorkomt in Zuid-Amerika, met name in de hooggelegen gebieden van de Andes (Peru, Bolivia, Chili, Ecuador, Uruguay). Het is een dier met een schofthoogte van ca. 90 cm. dat in zijn element is op grote hoogtes van 3000-5000 meter. De alpaca heeft een lange, zijdige en zachtglanzende vacht die tot op de grond kan reiken en uiteenlopende kleuren heeft, van wit en grijs tot donkerbruin.

Een keer per jaar worden de alpaca’s geschoren, wat per dier 2,5 tot 3 kilo wol oplevert.
De wol wordt vervolgens geselecteerd op grond van kleur, vezellengte en fijnheid. Met name de selectie op fijnheid (dikte) is een specialistisch werk dat onmogelijk is te automatiseren en dat veel ervaring vereist.
Kenmerkend voor alpacawol is de fijnheid ervan. De fijnheid van wol wordt aangegeven in micron (1 micron of micrometer = 0,001 millimeter). Hierbij geldt: hoe lager het micronage, hoe fijner de vezel, hoe zachter deze aanvoelt en hoe minder hij kriebelt.

Doorgaans worden drie categorieën alpacawol onderscheiden:

  • Royal alpaca met een micronage van minder dan 19
  • Baby alpaca met een micronage van 20-21,9
  • Superfine alpaca met een micronage van 20-26,5

De alpaca-kleding van Ecotex is doorgaans gemaakt van Royal alpaca of Baby alpaca. Baby alpaca is dus niet per se afkomstig van een jonge alpaca maar heeft betrekking op de fijnheid van de wolvezels. Onze leverancier is gevestigd in Peru, waar ook de alpacawol vandaan komt.

Overigens wordt ook wel gezegd dat alpacawol eigenlijk niet ‘wol’ zou moeten heten omdat alleen schapen echte wol leveren. Bovendien is de alpacavezel ook anders van structuur dan schapenwol, omdat hij hol is en lucht bevat. Deze minuscule luchtkamertjes dragen bij aan het goede isolerende vermogen van de alpacawol.

Alpacawol die afkomstig is van gecontroleerde biologische veehouderij is ons onbekend. Er is voor zover ons bekend geen leverancier met een GOTS-certificering.

Alpaca is net als schapenwol voor een groot deel zelfreinigend en kan het best op een soortgelijke manier worden verzorgd. Dus:

  • Luchten is beter dan wassen
  • Als wassen noodzakelijk is dan uitsluitend handwas
  • Gebruik daarbij een wolwasmiddel
  • Korte tijd op lage snelheid centrifugeren
  • Niet in de droogtrommel
  • Liggend laten drogen