DAMESSOKKEN VAN HENNEP

OP DIT MOMENT ZIJN ALLE SOKKEN VAN HENNEP UITVERKOCHT

Ontdek hier damessokken met hennep. Hennep wordt geteeld zonder gebruik van kunstmest, zonder insecticiden of pesticiden, en heeft geen extra irrigatie nodig. De vezel is erg stevig en heeft goede antibacteriële eigenschappen. Hennep is een zogenaamde bastvezel, gemaakt van de stengels van de hennepplant. Dit betekent dat het materiaal stugger en minder elastisch en ook minder zacht is dan wol en katoen. Voor het verwerken van hennep wordt daarom (vooral in gebreide producten) vaak ook katoen of wol bijgemengd. Hennep is de sterkste natuurlijke vezel. Het heeft een grote trekkracht en is bijna onverslijtbaar. Hennep beschikt ook over wat een hoge ‘natvastheid’ genoemd kan worden, dat wil zeggen dat het ook niet verslijt als het nat wordt, een unieke eigenschap die er vóór de uitvinding van kunstvezels bijdroeg aan het belang van hennep voor toepassingen in de scheepsbouw en zeevaart (zeilen, netten, touwen). Maar het materiaal werd ook toegepast om er (werk)kleding van te maken. De eerste jeans die Levi Strauss maakte voor de goudzoekers en spoorwegwerkers in het westen van de VS, waren niet voor niets van hennep. En het logo dat hij daarvoor bedacht? Twee tegenover elkaar gespannen paarden die er niet in slaagden om een hennep broek kapot te trekken.

Waarom hennep sokken?

Hennep wordt altijd in verband gebracht met zijn sterkte. Dat is niet voor niets. Afhankelijk van de techniek waarin het is toegepast kan hennep wel tot drie keer langer meegaan dan katoen. Daarnaast heeft het materiaal prima draageigenschappen en wordt het goed verdragen als het direct op de huid wordt gedragen.

De hennepvezel bevat weinig lucht en heeft geringe isolerende eigenschappen. Hennep sokken dragen hierdoor heel prettig in de zomer. Wintersokken van hennep zijn ook prima te maken, maar dan worden er dikker gesponnen garens gebruikt en wordt het materiaal gecombineerd met katoen of wol.

Zoals de hennepplant geen natuurlijke vijanden heeft, zo lijkt henneptextiel bacteriën af te schrikken. Hennep neemt vocht snel op, maar is ook in staat om dit snel weer af te staan wat in het geval van sokken betekent dit dat deze niet lang vochtig blijven. Een goede eigenschap want daardoor vermindert ook de kans op de vorming van bacteriën.

Combinaties met andere materialen

Dat hennep vaak wordt gecombineerd met andere materialen heeft meerdere redenen. Niet onbelangrijk is dat hennep zo toch voor een grote groep mensen betaalbaar blijft. Hennep is namelijk relatief duur omdat het nog steeds een uniek materiaal is dat weinig wordt geteeld en dat bovendien nogal veel bewerkingen vereist om er kleding van te maken.

Daar komt bij dat hennep een stugge en relatief zware vezel is, wat hem moeilijker te verwerken maakt, vooral voor breiers. Door hem te mengen met wol of katoen, materialen die zachter, lichter, elastischer én goedkoper zijn, kunnen we toch profiteren van de natuurlijke eigenschappen van hennep.

Hennep? Is dat niet hetzelfde als marihuana?

Heel vaak wordt er nog wat lacherig gedaan over hennep. Want hennep… dat is toch wiet? Voor een gedeelte klopt dat wel, maar voor toepassingen in de textiel wordt alleen ‘industriële’ hennep gebruikt, waar de psychoactieve component THC bijna geheel in ontbreekt. Van hennep kleding zul je daarom dus écht niet high worden.