Houd motten weg van wol

Als je niet oppast, kunnen motten voor een ware ravage zorgen in wollen kleding die je bewaart voor een volgend seizoen. Het zijn dan wel niet de motten zelf die gaten vreten in de wol, dat doen namelijk hun larven, toch zul je het probleem bij de basis moeten aanpakken: de motten moeten worden gevangen of geweerd zodat ze geen eitjes leggen tussen jouw wollen truien, vesten of tapijtjes.

Kledingmotten herken je aan de glanzend gele voorvleugels en iets lichtere achtervleugels. Ze zijn 4 tot 9 mm lang en hebben een spanwijdte van 14 mm. Vrouwtjes leggen 100-200 eitjes in kleding en textiel, waar na ongeveer twee weken larven uitkomen. Zoals alle larven, doen ook die van motten maar één ding: eten. Tot het moment dat ze zich na ongeveer drie maanden beginnen in te poppen, is eten hun enige bezigheid. Uiteindelijk kruipt er een mot uit de pop en begint de cyclus weer opnieuw.

Wat kun je er tegen doen? Kledingmotten zitten vaak tussen opeengestapelde kledingstukken. Het regelmatig verplaatsen of uitkloppen van die kleding is al iets. Je verstoort daarmee de motten, en verwijdert misschien ook larven of eitjes.
Is er echt sprake van een mottenplaag, dan bestrijdt je ze het beste door er een natuurlijke vijand tegenover te zetten: de sluipwesp.

Sluipwesp? Of spray?

Gaat dat te ver of wil je met name preventief te werk gaan, dan kan je motten ook effectief bestrijden met een mottenbox en met spray. De mottenbox van Mottlock® is een doosje met een lokstof die paringsbereide mannetjes aantrekt, die vervolgens op een kleefstrip vast blijven zitten. De lokstof die wordt gebruikt is gifvrij.
Een andere manier is een anti-mottenspray met lavendel en het biologische bestrijdingsmiddel azadirachtine, dat wordt gewonnen uit neemolie. Deze olie komt weer van de vruchten van de neemboom, die met name in India veel worden gebruikt voor medicinale toepassingen. De neemolie werkt ook tegen tapijtkevers.


De antimottenspray met neemolie wordt in Duitsland gemaakt door de firma Aries, een familiebedrijf dat al 25 jaar actief is op het gebied van milieuvriendelijke insecticides en andere producten die worden gewonnen uit plantaardige extracten (bijv. huidverzorgingsproducten). Aries heeft meerdere eco-certificeringen. In een test van het Duitse Öko-Test, een soort consumentengids op het gebied van duurzaamheid, scoorde deze mottenspray “zeer goed”.

     

 MOTTENBOX

 NAVULLING BOX

 MOTTENSPRAY