Alpacawol uit de hoge Andes

Personeel van Apu Kontur in Peru

Apu Kuntur werkt samen met producenten die zich sterk maken voor eerlijke productie, hoge kwaliteit en perfecte service. In Cuzco is een breierij opgezet waar 45 mensen onder faire omstandigheden werken. De beloning is goed en de sociale situatie is bovengemiddeld.

Het bedrijf werd in 2008 opgezet door Nelly Amachi, om alleenstaande moeders aan werk te helpen. Na haar huwelijk met Mathias Gutknecht werd ook een Zwitserse tak opgezet. 
Gutknecht zegt de hele keten goed in beeld te hebben. “We hebben niet alleen onze eigen breierij in Peru, maar we kennen ook de boeren die ons de alpacawol leveren. We kopen die daar rechtstreeks in bij meer dan 40 boerenbedrijven.” Sinds 2008 is het bedrijf uitgegroeid. Gutknecht en zijn vrouw Nelly werken voornamelijk vanuit Duitsland en Zwitserland en bedienen de Europese markt. De Peruaanse tak van het bedrijf, waar in de breierij inmiddels 45 mensen werken, wordt geleid door broers van Nelly.

Hoe staat het met de diervriendelijkheid?

Gutknecht: “Een alpaca wordt op een heel andere manier gehouden dan een schaap. Ze zijn wel gedomesticeerd, maar ze staan niet in een wei zoals de meeste schapen hier in Europa. Alpaca’s leven bijna als wilde dieren, in kleine kuddes boven in de bergen, alleen om ze te scheren worden ze bijeengedreven door de herders. Het zijn trotse dieren, die flink kunnen tegenstribbelen. Maar ze worden geschoren door vakmensen die precies weten wat ze doen.