STOFFEN VAN LINNEN

linnen voor kleding en interieur

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant (Linum Usitatissimum) en is een van de vroegst gebruikte vezels voor textielproductie. Al in het 8e millennium voor Christus werd het gebruikt. Voordat katoen een massaproduct werd dat de Europese markten veroverde, was linnen een van de meest gebruikte en meest populaire materialen om kleding van te maken. Tot op de dag van vandaag is het een hooggewaardeerd natuurproduct dat wordt toegepast in de mode en interieurtoepassingen.

Naar de linnen stoffen van je keuze


Fijne linnen stoffen

KLEDINGSTOFFEN VAN LINNEN

Deze afdeling bevat de lichtere kwaliteiten van linnen, soms ook biologisch linnen in een menging met biologische wol. De stoffen worden vaak gebruikt als kledingstof, maar soms ook als meubelstof.

CANVAS VAN LINNEN

Je vindt hier zware stoffen van linnen, zowel in een biologische als in een 'conventionele' kwaliteit. Deze stoffen worden vooral gebruikt als meubelstof, voor het maken van gordijnen of voor het bekleden van stoelen.

Linnen canvas


Linnen van Ecotex

Linnen is heel geschikt om er kleding van te maken en om te verwerken als interieurstof. De vezel heeft specifieke eigenschappen die hem duidelijk onderscheiden van de meeste andere materialen.
Linnen heeft geringe isolerende eigenschappen. Daarom voelt kleding van linnen altijd fris en koel aan, wat het tot een ideaal materiaal maakt om er zomerkleding van te maken. Daar komt bij dat linnen een hoog absorptievermogen heeft. Het neemt vocht snel op en staat het ook weer snel af, wat op warme dagen helpt bij het reguleren van het micro-klimaat tussen het lichaam en de kleding.
Linnen (vanwege zijn mooie glans soms ook 'Europese zijde' genoemd) is wat stugger, harder en minder elastisch dan katoen. Deze eigenschappen veroorzaken ook dat linnen (althans in geweven vorm) vrij snel kreukt, hoewel dat door menigeen ook wordt beschouwd als een van de charmes van de stof. Het geeft linnen kleding vaak ook een nonchalant en casual uiterlijk. Ondanks dat de vezel wat stugger is dan bijvoorbeeld katoen, voelt linnen kleding prettig aan en kan ze direct op de huid worden gedragen.

Duurzaam linnen

Linnen wordt beschouwd als een van de meest duurzame textielvezels. De vlasplant heeft geen irrigatie nodig tijdens zijn groeiperiode, en zelfs als linnen conventioneel (dus niet bio) wordt geteeld worden er weinig insecticiden of andere gewasbeschermers gebruikt. Linnen is een natuurproduct, dat volledig afbreekbaar en recyclebaar is, en prettig aanvoelt.
Vlas is inheems in Europa, en Frankrijk en Belgiƫ zijn ook nu nog steeds de belangrijkste vlasproducerende landen ter wereld. Ook Nederland kan bogen op een eeuwenoude traditie, die werd mogelijk gemaakt door een voor de vlasplant perfecte grondkwaliteit en klimaat. Meer dan 80% van de wereldproductie van vlas is tegenwoordig Europees.
Veel van de linnen stoffen in deze collectie zijn GOTS-gecertificeerd. GOTS is het belangrijkste keurmerk voor biologische textiel en stoffen die GOTS-gecertificeerd zijn, voldoen aan de hoogste standaard voor ecologische en duurzame productie. Het keurmerk is je verzekering dat het vlas biologisch is geteeld, maar ook dat er verderop in het productieproces is gewerkt volgens ecologische principes. Zo worden er bijvoorbeeld alleen milieuvriendelijke verfstoffen gebruikt die door de GOTS-certificering zijn toegestaan.

  • 100% afbreekbaar
  • geen irrigatie nodig
  • Europese herkomst
  • GOTS-gecertificeerd