JERSEYS VAN HENNEP

GEBREIDE STOFFEN VAN HENNEP

Op deze pagina vind je jerseys met hennep, gebreide stoffen. Sommige van deze artikelen zijn gemaakt van honderd procent hennep, in andere is ook biologische katoen en elastaan verwerkt.


Single jersey van biologische katoen en hennep

Elastische single jersey hennep en biokatoen

Zwarte single jersey van hennep, biokatoen en elastaan

Fijne witte hennep jersey

Witte single jersey van Europese hennep

Naturelkleurige single jersey van Europese hennep

Roodbruine single jersey van Europese hennep

Blauwgroene single jersey van Europese hennep

Lavendelkleurige single jersey van Europese hennep

Uitverkocht

Blauwe single jersey van Europese hennep

Antracietkleurige single jersey van Europese hennep

Zwarte single jersey van Europese hennep

Staalkaart hennep textiel


HENNEP, DUURZAAM EN ECOLOGISCH

Hennep is een zogenaamde bastvezel en wordt gemaakt van de stengels van de hennepplant (Cannabis sativa). Het is een van de oudst bekende vezels die werden gebruikt voor textielproductie. Vooral voordat katoen in de zeventiende en achttiende eeuw een massaproduct werd, was hennep een populaire en veelgebruikte natuurvezel. Tot in de twintigste eeuw werd het in heel Europa geteeld, maar tegenwoordig wordt de markt gedomineerd door Chinese hennep. Het is een hooggewaardeerd natuurproduct dat wordt toegepast in innovatieve modestoffen, interieurstoffen maar ook (vanwege zijn treksterkte) in bio-composieten.

DRAAGCOMFORT

Hennep is heel geschikt om er kleding van te maken. De vezel heeft specifieke eigenschappen die hem onderscheiden van de meeste andere materialen en hem uniek maken.
De vezel bevat bijvoorbeeld weinig lucht en heeft geringe isolerende kwaliteiten. Daardoor voelt kleding van hennep altijd fris en koel aan, wat het tot een ideaal materiaal maakt om er zomerkleding van te maken. Daar komt bij dat hennep goede vochtregulerende eigenschappen heeft. Het neemt vocht snel op en staat het vervolgens ook weer snel af aan de buitenlucht. Op warme dagen helpt dit bij het reguleren van het microklimaat tussen lichaam en kleding.
Hennep wordt goed verdragen als het direct op de huid wordt gedragen, ook al is het wat stugger en minder elastisch dan bijvoorbeeld katoen en is het daardoor ook wat minder soepel. Deze eigenschappen leiden er ook toe dat hennep vrij snel kreukt, tenminste wanneer het is toegepast in een geweven stof. Maar dat is een eigenschap die door sommigen ook weer wordt beschouwd als een 'natuurlijke charme'.

DUURZAME HENNEP

Hennep wordt beschouwd als een van de meest duurzame textielvezels. Tijdens zijn groeiperiode heeft de plant geen irrigatie nodig, hennep heeft weinig natuurlijke vijanden (insecten) en hoeft daarom niet te worden behandeld met pesticiden. Omdat het zo snel groeit (tot vier meter hoog in slechts enkele maanden) maakt onkruid geen kans en zijn ook onkruidbestrijders onnodig. Overal, in Europa, Amerika en China wordt hennep op nagenoeg biologische wijze geteeld, maar GOTS-gecertificeerde hennepgarens zijn op dit moment (voor zover we weten) nog niet op de markt. Hennep is een natuurproduct, 100% afbreekbaar en prettig aanvoelend.

DE ECOLOGISCHE VOORDELEN VAN HENNEP

  • 100% biologisch afbreekbaar
  • geen irrigatie nodig
  • geen chemische behandelingen

In de jaren 1930 verdween hennep in Europa en Amerika nagenoeg geheel uit beeld omdat het niet meer werd geteeld. Dat kwam niet alleen door de concurrentie van het goedkopere katoen en van synthetische vezels maar was ook een gevolg van anti-drugswetgeving. Hoewel de psychoactieve component THC niet of nauwelijks aanwezig is in de 'industriƫle' vezelhennep die wordt gebruikt voor toepassingen in de textiel, was het telen van hennep tientallen jaren verboden. Alleen toen er gedurende de tweede wereldoorlog een tekort aan nagenoeg alles ontstond, mocht het weer worden geteeld. In de VS werd de hennepteelt toen zelfs gepropageerd onder de naam 'Hemp for Victory'.
Omdat hennep hoog wordt gewaardeerd als een duurzaam materiaal, maakt het tegenwoordig een langzame comeback in Europa en Amerika. Een van de problemen is dat niet alleen de machines die nodig zijn voor de verwerking van hennep hier inmiddels niet meer aanwezig zijn, maar dat ook de kennis grotendeels weg is. Zo kan het dat de meeste hennep nog steeds uit China komt.