Gaas van hennep

Staalkaart hennep textiel


Stoffen van Europese hennep bij Ecotex

Hennep is een van de klassieke natuurlijke materialen waarvan in Europa maar ook in andere delen van de wereld al vroeg kleding en andere textiel werd gemaakt. Tot in de negentiende eeuw was het een van de meest gewaardeerde textielvezels, niet alleen voor kleding maar ook voor bijvoorbeeld zeilen, touwen, netten. De eerste spijkerbroeken die door Levi Strauss werden geproduceerd waren gemaakt van hennep. Daarnaast werd er van hennep ook papier, spijsolie en tal van andere producten gemaakt. Door de massale productie van katoen en later de opkomst van synthetische vezels nam het aandeel van hennep in de totale vezelproductie echter langzaam af. Zeer nadelig was het verbod op de teelt van hennep dat in de jaren dertig eerst in de VS en snel daarna ook in Europese landen werd afgekondigd. Ondanks dat de hennep die wordt gebruikt voor industriële toepassingen weinig of niets bevat van de psychoactieve stof THC werden alle rassen van de plant in verband gebracht met drugs.

Inmiddels wordt de teelt weer toegestaan in de meeste landen. Het is echter nog steeds zo dat ook industriële hennep wordt gecontroleerd op het percentage THC dat de plant bevat. De toegestane normen daarvoor variëren ook binnen Europa, maar het is duidelijk dat dit percentage nergens bijzonder hoog is. De hennepindustrie loopt echter tegen allerlei problemen aan, in het bijzonder als het erom gaat om er textiel van te maken. De meeste hennep wordt tegenwoordig gebruikt voor de productie van CBD-producten, meestal voor medicinaal gebruik, en niet voor textiel. Dit is weer mede een gevolg van het gegeven dat de verwerkende industrie nagenoeg is verdwenen uit Europa. Om van hennep textiel te maken is een lang en moeilijk proces waarvoor veel verschillende procesgangen nodig zijn die meestal gespecialiseerde machines vereisen. Deze industrie is bijna geheel uit Europa verdwenen.

ECOTEX is daarom blij enkele stoffen van Europese hennep te kunnen aanbieden. Al deze stoffen zijn gemaakt van in Europa geteelde hennep en zijn ook in Europa geproduceerd, d.w.z. dat het volledige productieproces hier plaatsvond. Hennep wordt tegenwoordig vooral geproduceerd in China, maar ook in Europa groeit het landbouwareaal waarop hennep wordt geteeld. De hennepteelt en verwerking ervan wordt ook door de EU bevorderd.

Meer info over hennepteelt en de rol van de EU vind je hier:

MEER OVER EUROPESE HENNEP