Lichtgrijze Donegal herentrui

Aran Woollen Mills
AW_R193_455
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer
  • Specificaties

Lichtgrijze herentrui van honderd procent wol

Lichtgrijze herentrui van honderd procent wol, uit de collectie van de Ierse breierij Aran Wool. De trui is gebreid van zogenaamde Donegal-wol, zo genoemd naar het Ierse graafschap. Kenmerkend voor de Donegal-garens en de producten die ervan worden gemaakt zijn de kleine anderskleurige vlokjes wol die zijn meegesponnen. In deze trui komt dit tot uiting in de vorm van kleine kleurige vlekjes. De naam Donegal-wol heeft dus betrekking op de wijze waarop de wol wordt gesponnen, de wol zelf is merinowol.
De trui heeft een naar buiten krullende kraag en boordjes.


AW_R193_628 - Grijze Donegal-trui van honderd procent wol
AW_R193_628 - Grijze Donegal-trui van honderd procent wol

Aran Sweaters

De naam Aran Woolen Mills, waar deze grijze trui werd gemaakt, verwijst naar de Aran Islands, een eilandengroep voor de Ierse westkust. Daar werd in de negentiende eeuw begonnen met het breien van typische kabeltruien of truien met ingebreide Keltische motieven. Vaak hadden die motieven een betekenis die verwees naar de visserij: ze stonden bijvoorbeeld symbool voor veiligheid of een goede vangst. De oorspronkelijke Aran Sweaters werden gemaakt van ongeverfde en ongewassen wol die nog veel lanoline (wolvet) bevatte, en die de truien waterafstotend maakte. Er werd gezegd dat elke vissersfamilie een eigen kabelmotief hanteerde: zo konden drenkelingen gemakkelijker worden geidentificeerd aan de hand van hun kleding.
Is het een verhaal dat vooral marketingdoeleinden dient? Misschien. Van de andere kant: uit onderzoek van Stella Ruhe dat resulteerde in meerdere boeken over Nederlandse visserstruien blijkt dat ook hier de vissers truien droegen die vaak typisch waren voor de plaats waar ze vandaan kwamen.
De moderne truien zijn in elk geval niet meer gemaakt met de harde inheemse wol maar met zachtere merinowol. Warm zijn ze nog altijd.


Alles zien van dit merk

Het Ierse merk Aran Woollen Mills maakt zowel kleding als accessoires van wol, voor zowel dames als heren. Kijk hier voor een overzicht van de producten in de Ecotex webshop.

Maattabel AW_R193
Materiaal: 100% wol
Kleur: Lichtgrijs
Fabrikant: Aran Wool