Donkergroene Aran troyer

Aran Woollen Mills
AW_B722 193
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer
  • Specificaties

Donkergroene Aran troyer van honderd procent wol

Donkergroene herentrui van honderd procent wol, uit de collectie van de Ierse breierij Aran Wool. De trui heeft een over de rug doorlopend kabelmotief, boordjes aan de mouwen en onderaan, een kort ritsje aan de voorkant en een mooi afgewerkte ronde kraag.


Donkergroene Aran-troyer met kabelmotief
Donkergroene Aran-troyer met kabelmotief

Aran Sweaters

De naam Aran Woolen Mills, waar deze beige trui werd gemaakt, verwijst naar de Aran Islands, een eilandengroep voor de Ierse westkust. Daar werd in de negentiende begonnen met het breien van typische kabeltruien of truien met ingebreide Keltische motieven. Vaak hadden die motieven een betekenis die verwees naar de visserij: ze stonden bijvoorbeeld symbool voor veiligheid of een goede vangst. De oorspronkelijke Aran Sweaters werden gemaakt van ongeverfde en ongewassen wol die nog veel lanoline (wolvet) bevatte, en die de truien waterafstotend maakte. Er werd gezegd dat elke vissersfamilie een eigen kabelmotief hanteerde: zo konden drenkelingen gemakkelijker worden geidentificeerd aan de hand van hun kleding.
Is het een opgeklopt verhaal, dat vooral marketingdoeleinden dient? Misschien. Van de andere kant: uit onderzoek van Stella Ruhe dat resulteerde in meerdere boeken over Nederlandse visserstruien blijkt dat ook hier de vissers truien droegen die vaak typisch waren voor de plaats waar ze vandaan kwamen. Maar of dat te maken had met de mogelijkheid van identificatie na een ramp?
De moderne truien in elk geval niet meer gemaakt met de harde inheemse wol maar met zachtere merinowol. Warm zijn ze nog altijd.


Alles zien van dit merk

Het Ierse merk Aran Woollen Mills maakt zowel kleding als accessoires van wol, voor zowel dames als heren. Kijk hier voor een overzicht van de producten in de Ecotex webshop.

Maattabel AW B722
Materiaal: 100% wol
Kleur: Groen
Fabrikant: Aran Woollen Mills