Twee paar herensokken van biologische katoen

Kniekousen van biologische katoen en wol

Kniekousen van biologische katoen en wol

Herensokken van biologische katoen en biologische wol

Enkelsokken van biologische katoen

Enkelsokken van biologische katoen


Katoen is een natuurlijke vezel, ademend, huidvriendelijk, zacht, glad en praktisch. Door zijn fijne structuur en zachtheid voelt katoen bijzonder prettig aan op de huid. Katoen kan tot 20% van zijn eigen gewicht aan water opnemen zonder nat aan te voelen en absorbeert water ook snel. Dat maakt het materiaal uiterst geschikt om er sokken van te maken. Alle sokken in onze collectie zijn gemaakt van biologisch geteelde katoen en fair geproduceerd.
Katoen is een relatief fijne en flexibele vezel. Het isolerende vermogen is niet bijzonder groot, wat het ideaal materiaal maakt voor zomerse kleding. Door gebruik te maken van iets volumineuzere garens kunnen er echter ook perfect warme sokken van worden gemaakt. Sokken worden altijd gebreid, om een optimale elasticiteit te bewerkstelligen.

GOTS

Alle sokken in onze collectie zijn gemaakt van biologische katoen, de meeste zijn GOTS-gecertificeerd. In de biologische landbouw wordt de katoen geteeld zonder gebruikmaking van pesticiden of insecticiden en is genetische manipulatie niet toegestaan. Ook is in de biologische landbouw grote aandacht voor organische bemesting en watermanagement.

Als sokken GOTS-gecertificeerd zijn, is er een extra stap gezet. De GOTS-certificering garandeert niet alleen de biologische herkomst van de katoen maar ook dat in de hele productieketen milieuvriendelijk is gewerkt. Daarnaast bevat de certificering een sociale paragraaf die zaken als eerlijke beloning en goede werkomstandigheden garandeert en zaken als kinderarbeid verbiedt.
Ecotex is zelf een GOTS-gecertificeerde webwinkel: elk jaar vindt een zogenoemde ‘audit’ plaats waarbij onze producten, de manier waarop we die op de website weergeven en onze eigen werkwijze tegen het licht worden gehouden.

Combinaties met andere materialen

Katoen is dus perfect om er sokken van te maken. Toch wordt het soms gemengd met een of meer andere materialen. Vaak is dat elastaan, om er meer rek en vormvastheid aan te geven. Elastaan draagt echter niet prettig, is uiteindelijk een aardoliederivaat en zorgt bij veel mensen voor allergische reacties. Binnen GOTS is het gebruik van elastaan voor sokken beperkt toegestaan
Een populaire combinatie is katoen met wol, dat maakt de sokken iets warmer en wol heeft een nog groter absorberend vermogen dan katoen. Een andere combinatie is die met hennep. Hennep is ook 'ademend', eveneens honderd procent afbreekbaar en staat bekend om zijn sterkte.