stoffen van of met hennep

NIET VOOR NIETS EEN VAN DE POPULAIRSTE NATUURLIJKE VEZELS

Hennep wordt vaker beschouwd als een van de meest nuttige planten die er zijn, omdat er zo ontzettend veel van gemaakt kan worden. Het is ook een plant die vrij gemakkelijk kan worden geteeld, zonder gebruikmaking van bestrijdingsmiddelen. Heel lang is de productie van hennep verboden geweest in verband met anti-drugswetgeving en volgens velen ook door een actieve lobby van de kunststofindustrie. De industriële hennep waarvan kleding wordt gemaakt bevat echter niet de psycho-actieve component THC. Hennep voelt koel aan op de huid en heeft een groot draagcomfort. In de textiel- en kledingbranche is het nog steeds een zeldzaam toegepast materiaal.

Naar de stofsoort van je keuze


Sweatstoffen met hennep

SWEATSTOFFEN MET HENNEP

Sweatstoffen en terry gemaakt in een blend van 55% hennep en 45% biologische katoen. Comfortabel, ademend, prettig aanvoelend.


DENIMS MET HENNEP

Stoffen die we associëren met jeans. Tegenwoordig worden jeans vooral gemaakt van katoen maar de eerste jeans die Levi Strauss maakte voor de goudzoekers en spoorwegwerkers in de VS waren van hennep. Logisch: hennep kan wel tegen een stootje.

Denims met hennep


Canvas van hennep

CANVAS VAN HENNEP

Oorspronkelijk was alle canvas van hennep, het woord is afgeleid van de Latijnse benaming voor hennep, cannabis. Het zijn sterke en wat zwaardere stoffen.LICHTE GEWEVEN HENNEP

Lichtere stoffen van honderd procent hennep, geteeld in Europa en in Europa geweven.

Lichte, geweven stoffen van hennep


Single jerseys met hennep

SINGLE JERSEY MET HENNEP

Single jerseys van 100% hennep maar ook in een blend met katoen en soms met elastaan. Sommige van deze stoffen zijn gemaakt in Europa en van Europese hennep, andere zijn van Chinese herkomst.EUROPESE HENNEP

Zowel geweven als gebreide hennep. De planten zijn in Europa geteeld en de stoffen zien hier ook geproduceerd.

Hennep stoffen: in Europa gemaakt van Europese hennep


Download hier meer info over hennep

Factsheet over de teelt van hennep

Ecotex en hennep

Sinds 2005 biedt Ecotex een breed scala aan textiel van hennep, zowel ruwe hennepvezels als nonwovens, garen en stoffen van hennep. De stoffen ontwikkelen we samen met weverijen in Europa en Turkije. Dit kunnen meubelstoffen (interieurstoffen) van hennep zijn, en ook modestoffen, hennep stoffen om kleding mee te maken. Daarbij is reproduceerbaarheid en een betrouwbare hoge kwaliteit onze topprioriteit. Dit betekent ook dat de stoffen en andere materialen altijd gedurende langere tijd in onze collectie blijven.
Van hennep kan hoogwaardige textiel worden gemaakt met specifieke eigenschappen. Het is een vezel die van nature een geringe warmte-isolerende werking heeft en daardoor bijzonder geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld zomerkleding. Maar het is ook een bijzonder sterke plantaardige vezel, die kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld werkkleding, jeansstoffen, en meubelbekleding. Zowel kleding als interieurs waarin hennep is verwerkt hebben een unieke uitstraling en look.

De hennep-stoffen en materialen van Ecotex

In de totale wereldproductie van vezels neemt hennep slechts een zeer bescheiden plaats in. Ongeveer 2 procent van de productie van nieuwe vezels betreft hennep. Hennep voor textiel is dus een vrij schaarse grondstof. Ecotex biedt niet alleen stoffen van honderd procent hennep, maar ook blends met katoen. Door de menging met katoen worden de mogelijkheden om meer hennep toe te passen in de textiel vergroot, kunnen meer mensen met dit geweldige materiaal kennismaken én kan de prijs enigszins worden gedrukt.

Waarom hennep? Hierom:

Natuurlijk is hennep op de eerste plaats een materiaal dat op veel uiteenlopende manieren gebruikt kan worden. Hennep wordt niet alleen voor textiel geteeld maar bijvoorbeeld ook voor de hoogwaardige spijsolie die uit de zaden kan worden geperst. Ook wordt het gebruikt in zogenaamde biocomposieten waarin de traditioneel gebruikte glasvezels zijn vervangen door hennep. Van biocomposieten worden veel uiteenlopende dingen gemaakt, van auto-onderdelen tot fietsen en tennisrackets.

Hennep is een natuurlijke vezel die voor honderd procent biologisch afbreekbaar is. Daar komt bij dat hennep een plant is die geschikt is om in Nederland en andere West-Europese landen te worden geteeld en die het goed doet op verschillende grondsoorten, niet alleen op natte kleigronden maar ook op drogere zandgronden. Henneprassen die geschikt zijn om in onze klimaatzone te worden geteeld worden binnen drie tot vier maanden tot vier meter hoog. Omdat hennep zo snel groeit krijgt onkruid nauwelijks een kans, wat voor telers het voordeel met zich meebrengt dat het onkruid niet bestreden hoeft te worden, als ze dat al zouden willen. Ook heeft de plant nauwelijks natuurlijke vijanden in de vorm van bijvoorbeeld insecten. De plant wordt daarom nagenoeg overal quasi-biologisch geteeld, ook al is er nauwelijks biologisch gecertificeerde hennep op de markt.

Hennepteelt biedt meer voordelen, de plant is bijvoorbeeld een kampioen in de CO2-opslag. Er zijn dus allerlei redenen om de teelt van hennep in Europa en Nederland te bevorderen. Ecotex is betrokken bij initiatieven van Fibershed Nederland en MVO Nederland die hier eveneens naar streven. Daarnaast steunen we de EIHA (European Industrial Hemp Association) en meerdere onderzoeksprojecten.

Enkele voordelen van hennep op een rijtje:

 • Hennep is geschikt voor Europese teelt

 • Hennep kan worden ingezet voor 'fytoremediatie', waarbij planten vervuilde grond saneren

 • Hennep is geschikt voor het maken van uiteenlopende soorten textiel, zowel voor de mode als voor interieur

 • Hennep voelt prettig aan en kan direct op de huid worden gedragen

 • Hennep is een perfect zomermateriaal. Het voelt van nature koel aan

 • Hennep is een ademende vezel: lichaamswarmte en transpiratievocht worden gemakkelijk doorgegeven aan de omgeving

 • Hennep heeft goede anti-bacteriële eigenschappen, wat onder meer betekent dat het lang fris blijft

 • Hennep is een van de sterkste plantaardige vezels die er zijn

 • Hennep bevat geen microplastics

 • Hennep is een kampioen in de CO2-opslag

 • Hennep kan voor bepaalde toepassingen een goed Europees alternatief zijn voor bijvoorbeeld katoen

 • Hennep groeit zo snel dat onkruid geen kans krijgt om zich te ontwikkelen, wat bestrijdingsmiddelen overbodig maakt

 • Hennep is geen veeleisende plant m.b.t. bijvoorbeeld water

 • Hennep heeft nauwelijks natuurlijke vijanden en wordt overal 'quasi-biologisch' geteeld zonder inzet van 'gewasbeschermers'

   


misschien ook iets voor jou

Tauko: magazine over zelf kleding maken - met goede naaipatronen

TAUKO is een fraai vormgegeven, Engelstalig magazine waarvan het eerste nummer eind 2021 verscheen. Het bevat papieren naaipatronen, illustraties en instructies voor het maken van eigentijdse kleding met daarnaast interviews (met onder andere designers), tips en ander leesvoer voor wie belangstelling heeft voor het brede terrein van ambacht, cultuur en klimaat.

MEER OVER TAUKO