stoffen van of met hennep

NIET VOOR NIETS EEN VAN DE POPULAIRSTE NATUURLIJKE VEZELS

Hennep wordt vaker beschouwd als een van de meest nuttige planten die er zijn, omdat er zo ontzettend veel van gemaakt kan worden. Het is ook een plant die vrij gemakkelijk kan worden geteeld, zonder gebruikmaking van bestrijdingsmiddelen. Heel lang is de productie van hennep verboden geweest in verband met anti-drugswetgeving en volgens velen ook door een actieve lobby van de kunststofindustrie. De industriële hennep waarvan kleding wordt gemaakt bevat echter niet de psycho-actieve component THC. Hennep voelt koel aan op de huid en heeft een groot draagcomfort. In de textiel- en kledingbranche is het nog steeds een zeldzaam toegepast materiaal.

Naar de stofsoort van je keuze


Sweatstoffen met hennep

SWEATSTOFFEN MET HENNEP

Sweatstoffen en terry gemaakt in een blend van 55% hennep en 45% biologische katoen. Comfortabel, ademend, prettig aanvoelend.


DENIMS MET HENNEP

Stoffen die we associëren met jeans. Tegenwoordig worden jeans vooral gemaakt van katoen maar de eerste jeans die Levi Strauss maakte voor de goudzoekers en spoorwegwerkers in de VS waren van hennep. Logisch: hennep kan wel tegen een stootje.

Denims met hennep


Canvas van hennep

CANVAS VAN HENNEP

Oorspronkelijk was alle canvas van hennep, het woord is afgeleid van de Latijnse benaming voor hennep, cannabis. Het zijn sterke en wat zwaardere stoffen.LICHTE GEWEVEN HENNEP

Lichtere stoffen van honderd procent hennep, geteeld in Europa en in Europa geweven.

Lichte, geweven stoffen van hennep


Single jerseys met hennep

SINGLE JERSEY MET HENNEP

Single jerseys van 100% hennep maar ook in een blend met katoen en soms met elastaan. Sommige van deze stoffen zijn gemaakt in Europa en van Europese hennep, andere zijn van Chinese herkomst.EUROPESE HENNEP

Zowel geweven als gebreide hennep. De planten zijn in Europa geteeld en de stoffen zien hier ook geproduceerd.

Hennep stoffen: in Europa gemaakt van Europese hennep


misschien ook iets voor jou

Tauko: magazine over zelf kleding maken - met goede naaipatronen

TAUKO is een fraai vormgegeven, Engelstalig magazine waarvan het eerste nummer eind 2021 verscheen. Het bevat papieren naaipatronen, illustraties en instructies voor het maken van eigentijdse kleding met daarnaast interviews (met onder andere designers), tips en ander leesvoer voor wie belangstelling heeft voor het brede terrein van ambacht, cultuur en klimaat.

MEER OVER TAUKO


HENNEP, DUURZAAM EN ECOLOGISCH

Hennep is een zogenaamde bastvezel en wordt gemaakt van de stengels van de hennepplant (Cannabis sativa). Het is een van de oudst bekende vezels die werden gebruikt voor textielproductie. Vooral voordat katoen in de zeventiende en achttiende eeuw een massaproduct werd, was hennep een populaire en veelgebruikte natuurvezel. Tot in de twintigste eeuw werd het in heel Europa geteeld, maar tegenwoordig wordt de markt gedomineerd door Chinese hennep. Het is een hooggewaardeerd natuurproduct dat wordt toegepast in innovatieve modestoffen, interieurstoffen maar ook (vanwege zijn sterkte) in bio-composieten.

DRAAGCOMFORT

Hennepstoffen en -garens zijn heel geschikt om er kleding van te maken. De vezel heeft specifieke eigenschappen die hem onderscheiden van de meeste andere materialen en hem uniek maken.
De hennepvezel bevat weinig lucht en heeft geringe isolerende kwaliteiten. Daardoor voelt kleding van hennep altijd fris en koel aan, wat het tot een ideaal materiaal maakt om er zomerkleding van te maken. Daar komt bij dat hennep goede vochtregulerende eigenschappen heeft. Het neemt vocht snel op en staat het vervolgens ook weer snel af aan de buitenlucht. Op warme dagen helpt dit bij het reguleren van het microklimaat tussen lichaam en kleding.
Hennep wordt goed verdragen als het direct op de huid wordt gedragen, ook al is het wat stugger en minder elastisch dan bijvoorbeeld katoen en is het daardoor ook wat minder soepel. Deze eigenschappen leiden er ook toe dat hennep vrij snel kreukt, tenminste wanneer het is toegepast in een geweven stof. Maar dat is een eigenschap die door sommigen ook weer wordt beschouwd als een 'natuurlijke charme'.

DUURZAME HENNEP

Hennep wordt beschouwd als een van de meest duurzame textielvezels. Tijdens zijn groeiperiode heeft de plant geen irrigatie nodig, hennep heeft weinig natuurlijke vijanden (insecten) en hoeft daarom niet te worden behandeld met pesticiden. Omdat het zo snel groeit (tot vier meter hoog in slechts enkele maanden) maakt onkruid geen kans en zijn ook onkruidbestrijders onnodig. Overal, in Europa, Amerika en China wordt hennep op nagenoeg biologische wijze geteeld, maar GOTS-gecertificeerde hennepgarens zijn op dit moment (voor zover we weten) nog niet op de markt. Hennep is een natuurproduct, 100% afbreekbaar en prettig aanvoelend.

DE ECOLOGISCHE VOORDELEN VAN HENNEP

  • 100% biologisch afbreekbaar
  • geen irrigatie nodig
  • geen chemische behandelingen

In de jaren 1930 verdween hennep in Europa en Amerika nagenoeg geheel uit beeld omdat het niet meer werd geteeld. Dat kwam niet alleen door de concurrentie van het goedkopere katoen en van synthetische vezels maar was ook een gevolg van anti-drugswetgeving. Hoewel de psychoactieve component THC nauwelijks aanwezig is in de 'industriële' vezelhennep die wordt gebruikt voor toepassingen in de textiel, was het telen van hennep tientallen jaren verboden. Alleen toen er gedurende de tweede wereldoorlog een tekort aan nagenoeg alles ontstond, mocht het weer worden geteeld (in Amerika werd de hennepteelt toen zelfs gepropageerd onder de naam 'Hemp for Victory').
Omdat hennep hoog wordt gewaardeerd als een duurzaam materiaal, maakt het tegenwoordig een langzame comeback in Europa en Amerika. Een van de problemen is dat niet alleen de machines die nodig zijn voor de verwerking van hennep hier inmiddels niet meer aanwezig zijn, maar dat ook de kennis grotendeels weg is. Zo kan het dat de meeste hennep nog steeds uit China komt.