-
  Ecotex DIY | Breigaren van IJslandse wol
-

Breigaren van IJslandse wol

BREIGARENS VAN AUTHENTIEKE IJSLANDSE WOL - BULKI LOPI, ALAFOSSLOPI, LETTLOPI

Istex breigaren van honderd procent IJslandse wol. Alle Istex-wol komt van het IJslandse schaap. De wol is tweelagig: wol uit de ondervacht van het schaap (fijn, zacht, isolerend) en wol van de bovenvacht (glad, lang, sterk en waterafstotend). Voordat de wol wordt gesponnen, wordt deze gewassen in het zachte IJslandse geiserwater. Istex is begonnen als een samenwerkingsverband van IJslandse schapenhouders, die een spinnerij startten waar de wol van hun schapen verwerkt kon worden. Het verven van de garens gebeurt comform de Oekotex 100 standaard en de Europese REACH-regelgeving.


Direct naar het type IJslandse garen van je keuze


Vrouw draagt vest van IJslandse wol
Man draagt vest van IJslandse wol


IJslandse patronen

Traditioneel zijn er IJslandse patronen ontwikkeld, het specifieke dessin is rondgebreid zodat er geen naden in de trui zitten en het patroon doorloopt over de schouders. Regelmatig komt er een nieuwe catalogus met moderne ontwerpen voor dames, heren en kinderen. Bij bestelling van het garen voor een trui ontvangt u het patroon naar keuze gratis.

Ecotex heeft drie veelzijdige IJslandse garenkwaliteiten in de collectie. Oplopend in de dikte van het garen zijn dit Léttlopi, Álafosslopi en Jöklalopi. De garens verschillen in dikte voor breinaalden van 3,5 mm tot 9 mm en in de draaiing van de vezels.

  • Léttlopi is een zeer veelzijdig garen. De dikte ervan is ongeveer de helft van Álafosslopi. Léttlopi kledingstukken kunnen zowel binnen als buiten prettig worden gedragen. Breien kan met naalden 3,5 tot 5 mm. Het is een getwijnd garen en rijk van kleur door de menging van verschillend gekleurde vezels in de draad.
  • Álafosslopi is een dik wolgaren, het oudste wolgaren dat nog in IJsland wordt geproduceerd. Het is uitstekend geschikt voor het breien van buitenkleding en supergezellige kleding. De draad is enkel, zacht getwijnd en heeft ook een menging van verschillend gekleurde vezels. Breinaalden die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn tussen 4,5 en 6 mm.
  • Jöklalopi is bijna twee keer zo dik als Álafosslopi. Ideaal voor dik en grover breiwerk zoals vesten en jacks, dekens of vloerkleden. Vanwege zijn omvang is Jöklalopi snel gebreid. Mogelijk klinkt de naam wat onbekend: de oude naam was Bulkilopi. Aanbevolen breinaalddikte is tussen 8 en 9 mm.


IJslandse wol = Vikingenwol

IJslandse schapen zijn waarschijnlijk in de middeleeuwen op IJsland geimporteerd door Scandinavische kolonisten: met andere woorden door de Vikingen, die niet alleen plunderaars maar ook handelaars waren. Het relatieve isolement van IJsland heeft er vervolgens toe geleid dat het uiterlijk van de schapen weinig veranderde. Kenmerkend voor de IJslandse schapen is dat ze een vacht hebben met lange dekharen met daaronder een wollige vacht. Iets dat ook veel voorkwam bij West-Europese rassen in de middeleeuwen.
Behalve witte schapen zijn er ook zwarte, grijze en bruine IJslandse schapen. Vaak wordt de wol van deze dieren ongeverfd aangeboden. Door het maken van mengingen, worden veel uiteenlopende natuurlijke kleuren bereikt.

Man draagt trui van IJslandse Lettlopi-wol

LETTLOPI

Man draagt trui van IJslandse Alafosslopi-wol

ALAFOSSLOPI

Vrouw draagt trui van IJslandse Joklalopi-wol

JOKLALOPI


Enkele gegevens over IJslandse schapen en -wol

  • IJslandse schapen zijn uniek. Op dit moment zijn er circa 400.000-500.000 dieren.
  • Gedurende de zomer lopen de dieren vrij rond in vaak ongerepte natuur
  • De veel bekritiseerde praktijk van 'mulesing' om schapen te beschermen tegen bepaalde vleesetende parasitaire vliegen, komt in IJsland niet voor. Simpelweg ook omdat deze parasieten er niet voorkomen.
  • Volgens IJslandse schapenboeren worden in IJsland veel minder antibiotica toegediend dan in Europa, waar dit vaak preventief gebeurd. Volgens de IJslanders wordt er tot dertig keer minder antibiotica gebruikt dan in sommige andere landen.
  • Omdat het klimaat ongunstig is voor ongedierte als luizen, hoeven deze niet te worden bestreden
  • De gemiddelde IJslandse schapenhouder heeft een vrij kleine kudde van circa 200-300 dieren.
  • De meeste IJslandse wol wordt ongeverfd aangeboden. Door selecteren van de verschillende natuurlijke kleuren kan echter toch een relatief breed kleurenspectrum worden bereikt.
  • De meeste IJslandse schapen worden twee keer per jaar geschoren, in de herfst (voordat ze naar de winterstallen gaan) en in het vroege voorjaar. De beste wol komt van de 'herfstschering'.
  •  


    Vergelijkbare thema's

    Blog over I(Jslandse wol

    MEER LEZEN OVER IJSLANDSE WOL

    Nederlandse wol van het Kempische heideschaap

    NEDERLANDSE WOL

    Infopagina over wol

    INFOPAGINA WOL