breigarens van ijslandse wol

BREIGARENS VAN AUTHENTIEKE IJSLANDSE WOL - BULKI LOPI, ALAFOSSLOPI, LETTLOPI

Op deze pagina vind je breigarens van honderd procent IJslandse wol, van Istex. Istex is begonnen als een samenwerkingsverband van IJslandse schapenhouders, die een spinnerij startten waar de wol van hun schapen verwerkt kon worden. Alle Istex-wol komt van het IJslandse schaap. De wol is tweelagig: wol uit de ondervacht van het schaap (fijn, zacht, isolerend) en wol van de bovenvacht (glad, lang, sterk en waterafstotend). Voordat de wol wordt gesponnen, wordt deze natuurlijk gewassen. Daarvoor wordt het zachte IJslandse geiserwater gebruikt. Het verven van de garens gebeurt comform de Oekotex 100 standaard en de Europese REACH-regelgeving.


Wit Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Zwart Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Bruin Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Asgrijs Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Donkergrijs Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Beige gemeleerd Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Licht beige Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Strogeel Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Gerstbruin Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Turfkleurig Léttlopi breigaren van IJslandse wol

Wit bulkylopi breigaren – pure IJslandse wol

Wit Alafosslopi breigaren – pure IJslandse wol

Zwart Alafosslopi breigaren van IJslandse wol

Blauw Alafosslopi breigaren van IJslandse wol


IJslandse wol = Vikingenwol

IJslandse schapen zijn waarschijnlijk in de middeleeuwen op IJsland geimporteerd door Scandinavische kolonisten: met andere woorden door de Vikingen, die niet alleen plunderaars maar ook handelaars waren. Het relatieve isolement van IJsland heeft er vervolgens toe geleid dat het uiterlijk van de schapen weinig veranderde. Kenmerkend voor de IJslandse schapen is dat ze een vacht hebben met lange dekharen met daaronder een wollige vacht. Iets dat ook veel voorkwam bij West-Europese rassen in de middeleeuwen.
Behalve witte schapen zijn er ook zwarte, grijze en bruine IJslandse schapen. Vaak wordt de wol van deze dieren ongeverfd aangeboden. Door het maken van mengingen, worden veel uiteenlopende natuurlijke kleuren bereikt.

Enkele gegevens over IJslandse wol:

  • IJslandse schapen zijn uniek. Op dit moment zijn er circa 400.000-500.000 dieren.
  • Gedurende de zomer lopen de dieren vrij rond in vaak ongerepte natuur
  • De veel bekritiseerde praktijk van 'mulesing' om schapen te beschermen tegen bepaalde vleesetende parasitaire vliegen, komt in IJsland niet voor. Simpelweg ook omdat deze parasieten er niet voorkomen.
  • Volgens IJslandse schapenboeren worden in IJsland veel minder antibiotica toegediend dan in Europa, waar dit vaak preventief gebeurd. Volgens de IJslanders wordt er tot dertig keer minder antibiotica gebruikt dan in sommige andere landen.
  • Omdat het klimaat ongunstig is voor ongedierte als luizen, hoeven deze niet te worden bestreden
  • De gemiddelde IJslandse schapenhouder heeft een vrij kleine kudde van circa 200-300 dieren.
  • De meeste IJslandse wol wordt ongeverfd aangeboden. Door selecteren van de verschillende natuurlijke kleuren kan echter toch een relatief breed kleurenspectrum worden bereikt.
  • De meeste IJslandse schapen worden twee keer per jaar geschoren, in de herfst (voordat ze naar de winterstallen gaan) en in het vroege voorjaar. De beste wol komt van de 'herfstschering'.