Lichte loden - donkerblauw

Lichte loden - zwart


Wat is Loden?

'Loden' is tegenwoordig een verzamelnaam voor dichtegeweven en wat zwaardere wollen stoffen die vaak (maar niet altijd) worden aangeboden in melange-kleuren. Daarbij wordt de ruwe wol in verschillende kleurtonen geverfd wat dan uiteindelijk in het voltooide weefsel voor een melange-effect zorgt. Er zijn echter ook loden-stoffen die een zogenaamde stukverving hebben ondergaan en die pas na het weven geverfd zijn.

Loden stoffen worden altijd gemaakt van gekaarde garens, die wat volumineuzer en luchtiger zijn dan kamgarens. Een ander kenmerk is dat loden stoffen altijd gevold zijn. Verder worden ze van elkaar onderscheiden door de verschillende toegepaste weeftechnieken (bindingen) en de intensiteit waarmee ze zijn gevold. Het vollen maakt het doek sterker, warmer en vergroot de natuurlijke water- en vuilafstotende eigenschappen van wol. Tevens maakt het de stoffen meer 'windproof'.

Wol zorgt voor een goede balans tussen lichaams- en omgevingstemperatuur. Bovendien is wol een ademend materiaal. Het neemt vocht en transpiratievocht goed op en geeft het af aan de omgeving.

Lodens zijn geschikt voor het maken van overjassen, colberts, jurken, accessoires en interieurproducten als gordijnen. Het zijn moderne stoffen die in een lange traditie staan en die daarom ook vaak worden gebruikt voor het maken van historische kleding voor bijvoorbeeld reenactment of voor de filmindustrie. Hoewel loden wollen stoffen traditioneel worden gebruikt voor kledingstukken als mantels en jassen, zijn ze tegenwoordig ook populair voor het maken van tassen, hoeden en andere accessoires. Door de stevigheid en duurzaamheid van de stof zijn deze items vaak erg geliefd bij mensen die een robuuste en stijlvolle look willen creƫren.

De loden-stoffen in de collectie van ECOTEX zijn allemaal gemaakt van zogenoemde mulesing-vrije wol, dus van schapen die niet zijn gemulesed. Mulesing is een omstreden methode om schapen te beschermen tegen parasitaire vleesvliegen. Met name in Australiƫ vormen deze insecten een probleem, en het is vooral daar dat mulesing wordt toegepast. In onze blog lees je meer over mulesing.

Melange-kleuren in wollen doek