loden stoffen - honderd procent wol

LODEN VAN WOL - LICHT GEVOLD, STEVIG, ADEMEND, VUIL- EN WATERAFSTOTEND

Loden van honderd procent wol, uit diervriendelijke en biologische schapenhouderij. Wollen stoffen in een fraai kleurenspectrum met een moderne uitstraling maar voortkomend uit een eeuwenoude traditie en geweldig vakmanschap. Loden-stoffen worden vaak gebruikt voor het maken van jassen, mantels en andere kledingstukken die bedoeld zijn om warm te blijven. De dichte, geweven structuur van de stoffen, die vervolgens ook nog worden gevold, zorgt voor isolatie en bescherming tegen wind en regen.

 

Natuurlijk geverfde loden van Kempische wol

Ongeverfde loden van Kempische wol

Zware loden in paarse melangekleur

Zware loden in grijze melangekleur

Zware loden in blauwe melangekleur

Zware loden in blauwgrijze melangekleur

Zware loden in grasgroene melangekleur

Zware loden in donkergroene melangekleur

Zware loden in wijnrode melangekleur

Zware loden in rode melangekleur

Zware loden in oranje melangekleur

Zware loden in donkergele melangekleur

Zware loden in zwartbruine melangekleur

Zware loden in oestergrijze melangekleur

Zware loden in lichtgrijze melangekleur

Lichte loden - gebroken wit

Lichte loden - beige

Lichte loden - caramelkleur

Lichte loden - bruin

Lichte loden - kleur rode fuchsia

Lichte loden - olijfgroen

Lichte loden - limoengroen

Lichte loden - lichtblauw

Lichte loden - blauw

Lichte loden - navyblauw


Wat is Loden?

'Loden' is tegenwoordig een verzamelnaam voor dichtegeweven en wat zwaardere wollen stoffen die vaak (maar niet altijd) worden aangeboden in melange-kleuren. Daarbij wordt de ruwe wol in verschillende kleurtonen geverfd wat dan uiteindelijk in het voltooide weefsel voor een melange-effect zorgt. Er zijn echter ook loden-stoffen die een zogenaamde stukverving hebben ondergaan en die pas na het weven geverfd zijn.

Loden stoffen worden altijd gemaakt van gekaarde garens, die wat volumineuzer en luchtiger zijn dan kamgarens. Een ander kenmerk is dat loden stoffen altijd gevold zijn. Verder worden ze van elkaar onderscheiden door de verschillende toegepaste weeftechnieken (bindingen) en de intensiteit waarmee ze zijn gevold. Het vollen maakt het doek sterker, warmer en vergroot de natuurlijke water- en vuilafstotende eigenschappen van wol. Tevens maakt het de stoffen meer 'windproof'.

Wol zorgt voor een goede balans tussen lichaams- en omgevingstemperatuur. Bovendien is wol een ademend materiaal. Het neemt vocht en transpiratievocht goed op en geeft het af aan de omgeving.

Lodens zijn geschikt voor het maken van overjassen, colberts, jurken, accessoires en interieurproducten als gordijnen. Het zijn moderne stoffen die in een lange traditie staan en die daarom ook vaak worden gebruikt voor het maken van historische kleding voor bijvoorbeeld reenactment of voor de filmindustrie. Hoewel loden wollen stoffen traditioneel worden gebruikt voor kledingstukken als mantels en jassen, zijn ze tegenwoordig ook populair voor het maken van tassen, hoeden en andere accessoires. Door de stevigheid en duurzaamheid van de stof zijn deze items vaak erg geliefd bij mensen die een robuuste en stijlvolle look willen creƫren.

De loden-stoffen in de collectie van ECOTEX zijn allemaal gemaakt van zogenoemde mulesing-vrije wol, dus van schapen die niet zijn gemulesed. Mulesing is een omstreden methode om schapen te beschermen tegen parasitaire vleesvliegen. Met name in Australiƫ vormen deze insecten een probleem, en het is vooral daar dat mulesing wordt toegepast. In onze blog lees je meer over mulesing.

Melange-kleuren in wollen doek