duffel - honderd procent wol

DUFFEL - ZWARE EN GEVOLDE STOFFEN VAN HONDERD PROCENT WOL

Duffel is gemaakt van pure wol, zonder synthetische vezels. Traditioneel wordt de stof geweven in een X-keperbinding. De duffels in deze collectie zijn gemaakt van biologische wol. Dat betekent onder andere: gecontroleerde diervriendelijke schapenhouderij en verwerking van de wol volgens de hoogste ecologische normen.


Zware duffel in choco melange kleuren

Zware duffel in bruin melange kleuren

Zware duffel in beige melange kleuren

Zware duffel in staalblauwe melange kleuren

Zware duffel in lichtgrijze melange kleuren

Zware duffel in donkergrijze melange kleuren

Witte duffel - unikleuren - pure wol

Bruine duffel - unikleuren - pure wol

Groene duffel - unikleuren - pure wol

Petrolkleurige duffel - unikleuren - pure wol

Donkerblauwe duffel - unikleuren - pure wol

Antracietkleurige duffel - unikleuren - pure wol

Zwarte duffel - unikleuren - pure wol


Wat is Duffel?

Duffel is een relatief zware stofsoort van honderd procent wol, die traditioneel wordt geweven in een zogenaamde X-twill (X-keperbinding). De duffel van ECOTEX is gemaakt van biologische wol die dus afkomstig is van biologische schapenhouderij. Herkomst van deze wol is doorgaans Patagoniƫ (Argentiniƫ, Chili). De verdere verwerking (wassen, verven, spinnen, weven, finish) vond plaats in Europa, conform de richtlijnen van GOTS (Global Organic Textile Standard). De stoffen zijn ook als zodanig gecertificeerd.

Deze duffel is geproduceerd in melangekleuren. De ruwe wol wordt dan in verschillende kleuren geverfd (vezelverving) waarna de kleuren worden gemengd in een vooraf vastgestelde verhouding. Pas daarna wordt de wol gesponnen en vervolgens geweven. Het proces van vezelverving maakt fraaie melange-effecten mogelijk maar stelt de verfstof ook in staat om dieper in de vezel door te dringen dan het geval zou zijn bij garenverving of stukverving (van reeds geweven doek). Het betekent tevens dat de stoffen hierdoor een hogere kleur- en lichtechtheid bereiken.

Na het weven is het doek licht gevold, waardoor het compacter, warmer en zwaarder wordt. Het vollen vergroot ook de natuurlijke water- en vuilafstotendheid die wol sowieso kenmerkt.

Deze vorm van doekproductie bestaat in het huidige Belgiƫ al sinds de late middeleeuwen. In het Nederlands werden deze zware wollen stoffen 'laken' genoemd. Duffel verwijst direct naar de gelijknamige Belgische plaats, waar de lakenindustrie (zoals in veel andere steden in de Zuidelijke Nederlanden) vanaf de vijftiende eeuw bloeide. In die tijd was het gebruikelijk om het doek te noemen naar de plaats van herkomst, onder andere om de herkomst en authenticiteit te garanderen voor inkopers. Vaak werd er aan de stof een loden label gehangen met daarop de stadswapens.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de klassieke duffel afweek van andere lakens die in deze periode en in deze streek werden geproduceerd. Wat wel duidelijk is, is dat deze stoffen toen al over aanzienlijke afstanden werden verhandeld en dat het dus meer was dan een lokaal product.

Tegenwoordig is Duffel vooral bekend van de overjassen en jasjes die ervan worden gemaakt. De natuurlijke water- en vuilafstotendheid zijn ideaal voor deze toepassing, maar ook voor bijvoorbeeld tassen.

In het Vlaams bestaat ook het werkwoord 'induffelen' dat is afgeleid van deze stof en dat iets betekent als jezelf warm kleden.