hennep stoffen voor natuurbegraven

ongebleekte en ongeverfde natuurlijke hennepstoffen voor een duurzame uitvaart

Voor duurzame uitvaarten, begraving op een natuurbegraafplaats en het maken van lijkwades worden vaak eisen gesteld aan de materialen die ongeverfd en volledig biologisch afbreekbaar moeten zijn. Ecotex levert stoffen van honderd procent hennep die volledig biologisch afbreekbaar zijn en bijzonder geschikt voor het maken van duurzame lijkwades. Hieronder vind je een overzicht van de hennepstoffen die het meest worden toegepast voor natuurbegrafenissen en het maken van lijkwades.


Canvas van Europese hennep

Orginele naturel Europese hennep denim

Hennep stof in visgraatmotief

Offwhite stonewashed canvas van hennep


Hennep en natuurbegraven

Bij het overwegen van de materialen en methoden die passen bij de groeiende belangstelling voor natuurbegraven, komt hennep naar voren als een goede keuze. Met zijn ecologische voordelen en veelzijdigheid biedt hennep een unieke oplossing voor natuurbegraven.

Hennep staat bekend om zijn duurzaamheid en minimale ecologische impact. Het is een plant die enorm snel groeit, binnen drie tot vier maanden kan hennep meer dan vier meter hoog worden. Dit leidt ertoe dat onkruid aan de voet van de stengel nauwelijks een kans krijgt, zodat hennep doorgaans kan worden geteeld zonder synthetische onkruidbestrijding. Ook heeft de plant geen last van natuurlijke vijanden in de vorm van insecten. Hennep groeit in meerdere klimaatzones en wordt door deze eigenschappen bijna overal op een quasi-biologische manier geteeld. Een biologisch keurmerk heeft het dan niet, maar de teelt geschiedt zonder gebruik van insecticiden of herbiciden. Daarnaast is hennep, dat snel groeit, hoog wordt en een groene zee vormt, een kampioen in de opslag van CO2. Tot slot kost de teelt van hennep niet heel veel water. Uiteraard heeft de plant net als andere gewassen water nodig, maar in de meeste klimaatzones heeft ze genoeg aan de natuurlijke regenval.  

  • Geen herbiciden
  • Geen pesticiden
  • Groeit snel
  • Relatief laag waterverbruik
  • Hoge CO2 opslag

Dit betekent dat de teelt van hennep een geringe belasting vormt voor het milieu. 

Biologische afbreekbaarheid en terugkeer naar de natuur

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van natuurbegraven is de terugkeer van het lichaam naar de aarde op een manier die geen schade toebrengt aan het milieu. Hennep draagt hieraan bij omdat het volledig biologisch afbreekbaar is. Een lijkwade die is gemaakt van ongeverfde hennep is honderd procent biologisch afbreekbaar, waardoor de overgang van het lichaam naar de aarde een naadloos en harmonieus proces wordt. 

Veelzijdigheid en maatwerk

Hennep biedt een opvallende mate van veelzijdigheid en maatwerk voor natuurbegraven. Het kan worden gevormd en gestructureerd om aan verschillende esthetische en praktische behoeften te voldoen. Of het nu gaat om een eenvoudige en rustieke uitstraling of een meer verfijnde afwerking, hennep kan worden aangepast aan de wensen van de overledene en hun nabestaanden.

Hennep is bepaald geen 'anoniem' materiaal waarvan er dertien in een dozijn gaan, maar heeft een unieke uitstraling die zowel stoer als verfijnd is. De keuze voor hennep zegt vaak iets over de overledene.   

Naast de voordelen voor het individu en de nabestaanden, biedt het gebruik van hennep voor natuurbegraven ook bredere ecologische voordelen voor natuurgebieden. Lijkwades van hennep  dragen bij aan het behoud van natuurlijke habitats en biodiversiteit doordat ze geen schadelijke stoffen achterlaten na het ontbinden. Dit draagt ​​bij aan het behoud van de ecologische balans van de omgeving waarin het begraven plaatsvindt. 

Het promoten van hennep als een geschikt materiaal voor natuurbegraven draagt bovendien bij aan het groeiende bewustzijn over duurzame begrafenissen en de impact ervan op het milieu. Door te kiezen voor hennep als begrafenismateriaal, kunnen individuen en families een bewuste stap zetten naar een meer duurzame en ecologisch verantwoorde manier van afscheid nemen.

Conclusie

Hennep biedt een opmerkelijke combinatie van duurzaamheid, biologische afbreekbaarheid, veelzijdigheid en ecologische voordelen die het bijzonder geschikt maken voor natuurbegraven. Door te kiezen voor hennep als materiaal voor bijvoorbeeld lijkwades, kunnen individuen niet alleen op een respectvolle en waardige manier afscheid nemen van hun dierbaren, maar ook bijdragen aan het behoud van de natuurlijke wereld voor toekomstige generaties. Met zijn groeiende populariteit als een duurzaam alternatief voor traditionele begrafenismaterialen, staat hennep aan de voorhoede van een nieuwe benadering van begraven die in harmonie is met de natuur.