Jasje van Nederlandse wol

Ecological Textiles
ET_Ronaldo
    Levertijd:1-2 werkdagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer
  • Specificaties

Plantaardig geverfd jasje van Nederlandse wol

Een jasje van Nederlandse wol in een blauw-melange kleur. Het jasje heeft een afgerond voor en achterpand, is niet gevoerd, wordt gesloten met knopen en heeft twee steekzakken aan de voorkant alsmede een borstzakje. De wol is afkomstig van schapen (Kempische heideschapen) die een groot gedeelte van het jaar worden ingezet voor de begrazing van de heide, in dit geval op Nationaal Park de Meinweg nabij Roermond. Het artikel is geverfd met plantaardige indigo en geproduceerd in de EU. De stof waarvan het is gemaakt is dicht geweven en houdt de warmte goed vast.Wol van lokale schapenrassen

In Nederland worden ongeveer 1 miljoen schapen gehouden, die allemaal een keer per jaar worden geschoren. De wol wordt doorgaans beschouwd als een afvalproduct, tegen een lage prijs opgekocht en vervolgens bijna nooit meer toegepast in kleding. Jammer, want van de ene kant worden nu jaarlijks enorme hoeveelheden Nederlandse wol als het ware weggegooid (soms ook letterlijk) terwijl we aan de andere kant wol uit Australië of andere verre landen hierheen halen.

Is de Nederlandse wol dan van dezelfde kwaliteit?

Nee. De kwaliteit van wol wordt doorgaans bepaald door de fijnheid ervan, dus door de dikte van het wolvezeltje. Die is bij sommige rassen (met name het in Australië veel gehouden merinoschaap) fijner dan bij de rassen die in Europa worden gehouden. De dikte van de vezels wordt gemeten in micrometers en die is bij 'lokale' Europese rassen doorgaans meer dan 30. Bij merinoschapen is dat doorgaans tussen de 18 en 22, met uitschieters naar boven en naar onderen.

Wat merk je van dit verschil?

Hoe fijner de wol, hoe zachter deze aanvoelt. De fijnste merinowol is daarom geschikt voor het maken van onder- of nachtkleding. De wat minder fijne wolsoorten zijn echter nog altijd perfect voor kleding die niet direct op de huid wordt gedragen, zoals truien en jasjes.

Hoe zit het met de wol van dit jasje?

Het 'micronage' van deze wol zit iets boven de 30. Niet ideaal om er sjaals of ondergoed van te maken, maar wel voor dit jasje. En wat voor alle wol geldt, is ook van toepassing op dit product: het is natuurlijk, ademend, warm en biologisch afbreekbaar.Hoe is het geverfd?

Voordat de wol werd gesponnen, zijn de vezels in verschillende gradaties geverfd - van licht tot donker. Dat is gedaan met plantaardige indigo, blauwe kleurstof die wordt geëxtraheerd uit de bladeren van een plant. Door het verven voordat er garens van zijn gemaakt, kan de verfstof dieper doordringen in de wolvezels. Dit leidt tot de beste kleurechtheid. De in verschillende gradaties geverfde wol werd vervolgens gemengd, waarna er garens van werden gesponnen.

Waarom is dit jasje niet GOTS-gecertificeerd?

Hiervoor moet de hele productieketen deze certificering hebben. In dit geval hield het echter al op bij de schapen. Die worden gehouden op een manier die zich niet wezenlijk onderscheidt van biologische schapenhouderij. De heidevelden die ze normaliter begrazen worden door de certificeringsinstanties ook als biologisch beschouwd. Maar af en toe worden er ook schapen ingezet voor het begrazen van wegbermen die niet als biologisch gekwalificeerd kunnen worden en dat staat certificering al direct in de weg. Wassen, verven en de verdere verwerking vond wel plaats in bedrijven met een GOTS-certificering en binnen de EU.


Materiaal: 100% Nederlandse scheerwol
Kleur: Blauw-melange
Fabrikant: Ecotex