Meekrap voor plantaardig rood verven van textiel

Ecological Textiles
ET_RC01
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving

Gemalen meekrapwortel om textiel rood te verven

Gemalen wortel van de meekrap (Rubia tinctorum L.) om textiel plantaardig oranje-rood te verven. Anders dan de kant-en-klaar-verpakkingen, waar de kleurstof in enkele gevallen gemengd is met beitsmiddelen bevat deze verpakking van 250 gram uitsluitend de kleurstof. Het materiaal is niet geschikt om in de wasmachine te gebruiken en is met name bedoeld voor het verven van doek dat is gemaakt van één materiaalsoort, dus bijvoorbeeld honderd procent wol. Het verven van stoffen die zijn gemaakt uit meerdere materialen wordt afgeraden omdat plantaardige verfstoffen deze materialen anders 'aanverven'. Ook het oververven van kleding wordt afgeraden.

Deze meekrap is geteeld en verwerkt in Nederland (Zeeland). Voor de uitvinding van synthetische verfstoffen in de negentiende eeuw, was Zeeland lange tijd een van de belangrijke teeltgebieden van Europa. De roodkleurende stof alizarine bevindt zich vooral in de wortel van de plant. De wortels zijn gedroogd en vervolgens gemalen en meerdere jaren houdbaar. Meekrap is een van de klassieke Europese verfplanten en beschikt over bijzonder goede eigenschappen. Het rood dat ermee wordt geverfd heeft een hoge licht- en wasechtheid, wat betekent dat de kleuren goed behouden blijven en niet verbleken onder invloed van zon of water (water).

Houd er rekening mee dat textiel moet worden gebeitst alvorens deze met meekrap te verven.


Garen, geverfd volgens het onderstaande recept

Garen, geverfd volgens onderstaand recept

Verpakking van de meekrap

Verpakking 250 gram meekrapRecept voor het verven van wol met meekrap

Benodigdheden

100 gram wol
20 gram meekrap
15 gram aluin

Verwerking:

1) Laat de meekrap een nacht weken in een verfpan met 2,5 liter water.
2) Wol beitsen. Los de aluin op in 2,5 liter water. Maak de wol goed nat en doe hem in dit 'beitsbad'. Breng de temperatuur langzaam omhoog tot ongeveer 90 graden, iets beneden het kookpunt. Houd het beitsbad 60 minuten op deze temperatuur. Laat het bad met de wol daarna langzaam afkoelen.
3) Doe de wol in de pan waarin de meekrap heeft geweekt en verhoog de temperatuur langzaam tot 70 graden. Houd het verfbad gedurende 45 minuten op deze temperatuur en zorg ervoor dat de wol voortdurend geheel ondergedompeld blijft.
4) Laat het verfbad langzaam afkoelen.
5) Naspoelen met zachte zeep.

Belangrijk is om de temperatuur geleidelijk te veranderen. Bij een te snelle temperatuurswijziging gaat wol krimpen en vervilten.