Wouw voor plantaardig geel verven van textiel

Ecological Textiles
ET_RC02
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving

Gemalen wouw (Reseda luteola) om textiel geel te verven

Gemalen blad van de wouw (Reseda luteola L.) om textiel plantaardig geel mee te verven. Anders dan de kant-en-klaar-verpakkingen, waar de kleurstof in enkele gevallen gemengd is met beitsmiddelen bevat deze verpakking van 250 gram uitsluitend de kleurstof. Het materiaal is niet geschikt om in de wasmachine te gebruiken en is met name bedoeld voor het verven van doek dat is gemaakt van één materiaalsoort, dus bijvoorbeeld honderd procent wol. Het verven van stoffen die zijn gemaakt uit meerdere materialen wordt afgeraden omdat plantaardige verfstoffen deze materialen anders 'aanverven'. Ook het oververven van kleding wordt om die reden afgeraden.

Deze wouw is geteeld en verwerkt in Nederland (Zeeland). Net als meekrap is het is een van de klassieke Europese verfplanten en beschikt ze over bijzonder goede eigenschappen. Het geel dat ermee wordt geverfd heeft een hoge licht- en wasechtheid, wat betekent dat de kleuren goed behouden blijven en niet verbleken onder invloed van zon of water (water).

Houd er rekening mee dat textiel moet worden gebeitst alvorens deze met wouw te verven.


Verpakking Reseda luteola

Verpakking (250 gram) van wouw (Reseda luteola), plantaardige kleurstof om textiel geel te verven.Recept voor het verven van wol met wouw

Benodigdheden

100 gram wol
30 gram wouw
12 gram aluin

Verwerking:

1) Kook de wouw gedurende 30 minuten in een pan met 2,5 liter water. Dit wordt straks het verfbad. Laat het langzaam afkoelen.
2) Wol beitsen. Los de aluin op in eveneens 2,5 liter water. Maak de wol goed nat en doe hem vervolgens in dit 'beitsbad'. Breng de temperatuur langzaam omhoog tot ongeveer 90 graden, iets beneden het kookpunt. Houd het beitsbad 60 minuten op deze temperatuur. Laat het bad met de wol daarna langzaam afkoelen.
3) Doe de wol in de pan waarin de wouw is gekookt en verhoog de temperatuur langzaam tot net onder het kookpunt. Houd het verfbad gedurende 60 minuten op deze temperatuur en zorg ervoor dat de wol voortdurend geheel ondergedompeld blijft.
4) Laat het verfbad met de wol langzaam afkoelen.
5) Naspoelen met zachte zeep.

Belangrijk is om de temperatuur geleidelijk te veranderen, bij het verven van wol. Bij een te snelle temperatuurswijziging gaat wol krimpen en vervilten.