velours van biologische katoen

FLUWEELZACHT EN VEELZIJDIG

Velours, ook nicky velours genoemd, is een breisel met lussen. In een latere fase van het productieproces worden deze lussen opgesneden en geschoren, waardoor de stof een glad en zeer zacht, fluweelachtig oppervlak krijgt. Velours kan worden gebruikt voor vrijetijdskleding (sweaters), kinderkleding, speelgoed en alle andere toepassingen die je kan bedenken.


Superzachte witte nicky velours

Superzachte naturelkleurige nicky velours

Superzachte nicky velours in kleur mauve

Superzachte lichtblauwe nicky velours

Superzachte blauwe nicky velours

Superzachte groene nicky velours

Superzachte donkergrijze nicky velours

Superzachte zwarte nicky velours

Stalen nicky velours

Studenten-kit


De biologisch katoenen velours van Ecotex

Velours wordt vaak vergelijken met fluweel, maar ondanks de overeenkomsten daarmee is velours toch een heel andere stof. Waar fluweel traditioneel werd geweven van zijde, worden de meeste velours stoffen tegenwoordig gebreid van synthetische materialen. De velours van ECOTEX wordt gemaakt van biologische katoen.

De biologisch katoenen velour van ECOTEX is stretchy, bijzonder zacht, warm, comfortabel en heeft een luxueuze uitstraling omdat de bovenzijde van de stof een mooie glans heeft.Warm en comfortabelZeer zachtVeelzijdigLuxueuze uitstraling

Velours is min of meer ontstaan omdat fluweel onbetaalbaar was. Niet alleen omdat het oorspronkelijk werd gemaakt van het dure zijde, maar ook omdat de productie een bijzonder tijdrovend proces was. De techniek van het fluweelweven werd ontwikkeld in Aziƫ en kwam in de vijftiende eeuw tot bloei in met name Italiƫ en daarna ook in andere Europese landen, met name Frankrijk. In Duitsland wordt Krefeld nog steeds de stad van fluweel en zijde (Samt und Seide) genoemd.

Zowel door het gebruikte materiaal als door de moeilijke productiewijze bleef fluweel echter altijd een dure en zeer exclusieve stof. Producenten zochten daarom naar minder dure methodes in een poging om stoffen te ontwikkelen die de zachtheid en de structuur van fluweel zo veel mogelijk benaderden. Pas in de twintigste eeuw werd een manier gevonden om dit te doen met katoen die daartoe niet langer werd geweven maar gebreid.

Zo werd velour zoals wij die tegenwoordig kennen een velvet-like gebreide stof waarvan de lusjes worden losgehaald en geschoren. Door hun zachte glans en omdat de lange lusjes er een speciaal effect aan geven, hebben deze stoffen een bijzondere uitstraling.

De velour stoffen van ECOTEX zijn gemaakt van honderd procent biologische katoen en hebben een gewicht van 280 gr/m2, wat ze geschikt maakt voor zowel kleding als interieurstof. Voor de toepassing in kleding is deze zachte stof super comfortabel - hij wordt gebruikt voor casual artikelen, sweaters, lounge wear en tevens voor baby-kleding en speelgoed. In de jaren 1960 en 1970 was velours eveneens een populaire stof. Ook voor kleding met een retro-uitstraling wordt daarom vaak teruggegrepen naar velours.