STOFFEN VAN tencel

Tencel is een materiaal dat niet voorkomt in de natuur maar door mensen is gemaakt. Het is de merknaam van een soort viscose die door de Oostenrijkse firma Lenzing is ontwikkeld. Tencel wordt gemaakt van eucalyptushout, dat daarvoor wordt verpulpt. Een belangrijk verschil met andere viscoses is dat dit proces, waarbij zware chemicaliƫn worden gebruikt, bij tencel in een gesloten systeem plaatsvindt. Stoffen van tencel voelen prettig en zacht aan.


Popeline van tencel

Blauwe popeline van tencel

Zwarte popeline van tencel

Stretchy single jersey van tencel

Zwarte single jersey van tencel en elastaan

Witte single jersey van tencel

Taupe single jersey van tencel

Zwarte single jersey van tencel

Chambray van tencel en biologische katoen


Draagcomfort
Tencel is zacht en glad. Daarom wordt het soms vergeleken met zijde. Het voelt prettig aan en kan direct op de huid worden gedragen.

Herkomst van de materialen
Tencel is een door mensen gemaakte vezel, feitelijk een soort viscose die is gemaakt van eucalyptushout.  Volgens Lenzing, de Oostenrijkse firma die tencel ontwikkelde, wordt het eucalyptushout conform FSC-normen geteeld. De stof is in Turkije gebreid en afgewerkt.

Ecologie
Het eucalyptushout waarvan tencel wordt gemaakt, wordt chemisch verpulpt, zoals dat ook gebeurt bij andere viscose. Het baanbrekende aan tencel is dat dit gebeurt in een nagenoeg gesloten systeem. Volgens Lenzing, de Oostenrijkse firma die tencel ontwikkelde, worden de gebruikte chemicaliĆ«n voor 99% hergebruikt. Tencel laat zich bijzonder gemakkelijk verven, wat verfstof en water bespaart.